Sydkoreaner protesterar mot Nordkoreas senaste kärnvapenprov.
Sydkoreaner protesterar mot Nordkoreas senaste kärnvapenprov.

Nordkorea är redo för ytterligare kärnvapentest, enligt Sydkoreas försvarsdepartement.– Nordkorea har en tunnel där vi kan utföra ytterligare test, säger talespersonen Moon Sang-Gyun på en pressträff.

Enligt försvarsdepartementet är Pyongyang alltid redo att utföra ytterligare kärnvapenprov, när som helst.

– Ett ytterligare test kan göras i en bitunnel till den andra, eller i en tredje tunnel, där förberedelser gjorts klara, säger Moon Sang-Gyun enligt AFP.

Tunneln som inte använts tidigare ligger i den nordkoreanska testplatsen Punggye-Ri.

Minister i Peking

Tidigare hade nyhetsbyrån Yonhap kommit med uppgifter, med hänvisningar till sydkoreanska regeringskällor, som sade att Nordkorea var redo att utföra ett andra kärnvapentest. Landet kan komma att använda en tidigare oanvänd tunnel vid sin testplats i bergen i landets nordöstra hörn, hette det.

Efter det senaste kärnvapentestet ska en tung amerikansk diplomat, Sung Kim, besöka Sydkorea under måndagen. Under söndagen diskuterade han med japanska tjänstemän möjliga samarbeten mellan länderna.

Samtidigt har Nordkoreas utrikesminister Ri Yong Ho anlänt till Peking, rapporterar den japanska nyhetsbyrån Kyodo. Kina är det slutna landets främsta allierade, och besöket kommer sedan USA tryckt på för nya FN-sanktioner mot Pyongyang.

Abe fördömer

I fredags genomförde Nordkorea ett kärnvapenprov, det femte i ordningen, och det hittills kraftigaste.

Provsprängningen möttes av starka fördömanden från regeringar runt om i världen. USA:s president Obama sade att han inte kommer att gå med på att Nordkorea är en kärnvapenstat, medan Nordkorea kräver att USA erkänner landet som en sådan.

Japans premiärminister Shinzo Abe säger nu att han absolut inte kan tolerera att Nordkorea har utfört två kärnvapenprov sedan början av året.

– Det är absolut oacceptabelt, sade Abe.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset