Efter Trumps utspel mot Nordkorea under den senaste tiden, anser nu Nordkorea att den amerikanska presidenten har förklarat krig mot landet. Det säger Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho, vid en presskonferens framför FN-skrapan i New York under måndagen, uppger TT.

 

I ett tal förra tisdagen inför FN:s generalförsamling sa Donald Trump att USA inte hade något annat val än att ”fullständigt förgöra Nordkorea” om USA skulle hotas av diktaturen. USA:s president kallade även Nordkoreas ledare Kim Jung-Un för en ”Raketman”, vars jakt på kärnvapen var ett hot mot hela världen, vilket Metro rapporterat om.

Sedan talet har varningarna mot Nordkorea fortsatt, vilket nu resulterat i ett uttalande från Nordkoreas utrikesminister.

– Han sa att vårt lands ledarskap inte kommer att finnas kvar mycket längre. Trumps ord är en krigsförklaring mot vårt land, säger utrikesministern Ri Yong-Ho.

LÄS MER: Trump: ”Vi kan tvingas förgöra Nordkorea”

Utrikesministern tillägger att Nordkorea inte kommer att ta hänsyn till vilka motåtgärder som tas och hotar med att Nordkorea kommer att skjuta ned amerikanska bombplan, även om de inte befinner sig i Nordkoreanskt luftrum.

– Alla alternativ finns på bordet, säger utrikesministern, precis som Trump tidigare sagt om möjligheterna att ingripa militärt mot Nordkorea.

Ri Yong-Ho konstaterar dock i sitt uttalande att FN och världssamfundet uttryckt att man inte önskar att ”ordkriget mellan Nordkorea och USA leder till handling”, men fortsätter med att betona att hela världen ska komma ihåg att det var USA som först förklarade krig.

LÄS MER: Konflikten mellan USA och Nordkorea – här är allt du behöver veta

Under lördagen flög även amerikanska bombplan med eskort av stridsflygplan närmare Nordkoreas luftrum än vad som gjorts på många år. Ri Yong-Ho sa under samma dag i ett tal inför FN:s generalförsamling att Donald Trump lider av storhetsvansinne.

– Han har begått ett oåterkalleligt misstag, vilket gör det allt mer oundvikligt att våra raketer gör besök på det amerikanska fastlandet, sade utrikesministern.

 

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset