Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har kommer att upphöra med tester av ballistiska robotar, så som den Hwasong-12 som syns på bilden.
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har kommer att upphöra med tester av ballistiska robotar, så som den Hwasong-12 som syns på bilden.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kommer att sluta med test av långdistansmissiler och planerar även att stänga en kärnvapenanläggning, uppger den statliga nyhetsbyrån KCNA, enligt Yonhap.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har låtit meddela att landet kommer att upphöra med tester av ballistiska robotar, och att de planerar att stänga ned en kärnvapenanläggning, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA, enligt Yonhap.

”Från och med den 21 april kommer Nordkorea att upphöra med kärnvapentester och provskjutningar av interkontinentala ballistiska robotar”, meddelar KCNA.

Beslutet ska ha tagits under ett möte med medlemmar i det regerande nordkoreanska arbetarpartiet.

LÄS MER: Konflikten mellan USA och Nordkorea – här är allt du behöver veta

USA:s president Donald Trump kommenterade händelsen på Twitter under natten till söndagen, svensk tid, och kallade beslutet för ”ett stort framsteg”.

”Det här är väldigt bra nyheter för Nordkorea och världen – ett stort framsteg. Ser fram emot toppmötet”, skriver Trump.

Nordkoreas hållning mot resten av världen har successivt lättats upp under 2018. Efter ett 2017 med heta ordväxlingar, framförallt mellan Kim Jong-Un och Donald Trump, har Nordkorea närmat sig omvärlden.

Under året har Norkorea bland annat skickat en trupp idrottare till OS i sydkoreanska Pyeongchang. Landets utrikesminister Ri Yonh-Ho har besökt Sverige, som har ett skyddsmaktsuppdrag för USA, Kanada och Australien, och tidigare i år chockade Kim Yong-Un omvärlden när han bjöd in Donald Trump till ett toppmöte. Ett möte som kommer att ske någon gång under våren eller sommaren, och kanske i Sverige.

LÄS MER: Sverige kan bli plats för mötet mellan Trump och Kim

Enligt KCNA kommer Nordkorea nu skifta fokus från kärnvapentester till att i stället ”satsa på att bygga upp en socialistisk ekonomi”.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset