Nordkoreaexperten Shannon N. Kile blev överraskade när Donald Trump tackade ja till Kim Jong-Uns inbjudan.
Nordkoreaexperten Shannon N. Kile blev överraskade när Donald Trump tackade ja till Kim Jong-Uns inbjudan.

Donald Trump har tackat ja till den nordkoreanska diktatorns inbjudan och ledarna planerar att mötas redan i maj. Sydkoreas säkerhetsrådgivare har meddelat att Kim Jong-Un är villig att sluta med sina missiltest och redo för en avrustning. Men enligt Nordkoreaexperten Shannon N. Kile bör man ta uppgifterna med försiktighet.

Att Nordkoreas diktator Kim Jong-Un bjudit in USA:s president Donald Trump till ett möte i maj är väldigt positiva nyheter, menar Shannon N. Kile, expert på Nordkoreas utveckling av kärnvapen vid fredsforskningsinstitut SIPRI.

Men att Trump kom att acceptera inbjudan var en större överraskning.

– Speciellt med tanke på den senaste tidens uttalanden om varandra som gjort att det blivit en väldigt spänd stämning. Att både nu sänder signaler på att de vill hitta en lösning är en stor sak, säger Shannon N. Kile.

LÄS MER: Konflikten mellan USA och Nordkorea – här är allt du behöver veta

Nordkorea har gjort stora tekniska framsteg i sin utveckling av landets kärnvapen och de senaste årens tongångar har gått mot en eskalerande kris. Många har varit oroliga för att det ska utmynna i ett andra Koreakrig.

Varifrån kommer denna svängning? 

– Jag tror att det är en del av en större bild. Nordkorea ser en massa problem kopplat till USA:s sanktioner mot landet, dessutom har relationen med Sydkorea förbättrats, inte minst till följd av vinter-OS, säger Shannon N. Kile.

Det var via ett hemligt brev, som överräcktes av Sydkoreas nationella säkerhetsrådgivaren Chung Eui-Yong vid ett besök i Vita huset, som inbjudan nådde Donald Trump.

Det bara några dagar efter uppgifterna om att Kim Jong-Un är villig att avveckla landets kärnvapen. Vid besöket meddelade den sydkoreanska delegaten att diktatorn även är redo att avstå från framtida provskjutningar av missiler.

Kan man lita på Kim Jong-Uns lovord? 

– Det är någonting som är väldigt svårt att verifiera då detta är uttalanden som gått via Sydkorea. Vi vet heller inte vad Nordkorea förväntar sig i gengäld. En gissning är att det kan handla om att Kim Jong-Un vill att USA slutar med sina gemensamma militärövningar med Sydkorea. Men det är viktigt att komma ihåg att det i Nordkoreansk statlig media ännu inte finns några uppgifter om mötet överhuvudtaget.

Finns risk för att detta bara är taktik från Nordkoreanskt håll?

– Man kan spekulera om allt möjligt. Men det viktigaste är nu att Nordkorea slutar med sina missiltest, det skulle vara ett stort framsteg bara det och ska inte underskattas. För utan testerna är det svårt för landet att fortsätta utvecklingen av sitt kärnvapenprogram.

LÄS MER: Nordkorea: Nej till framtida kärnvapensamtal

Donald Trump har meddelat att sanktionerna kommer att kvarstå tills det att en överenskommelse är i hamn. Om mötet blir av som planerat blir det det första någonsin mellan en sittande amerikansk president och en ledare för Nordkorea.

– Mötet kan bli en historisk vändpunkt eller en fotnot i diplomatisk historia. Jag hoppas att Donald Trump omringas av diplomater och experter, säger Shannon N. Kile.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset