Anna Nordqvist. Arkivbild.
Anna Nordqvist. Arkivbild.

Många minns misstaget som gjorde att Anna Nordqvist missade segerchansen i US Open.Själv minns hon bara det fantastiska spelet fram till särspelet.– Jag tar bara med mig positiva saker, säger hon inför veckans majortävling, British Open.

Det är två och en halv vecka sedan söndagen på Cordevelle-banan i Kalifornien. Den svenska golfstjärnan spelade särspel om segern tillsammans med amerikanskan Brittany Lang. På det andra särspelshålet avgjordes tävlingen då Nordqvist fick två pliktslag för att ha grundat klubban i sandbunkern och hon fick åka därifrån utan någon trofé.

– När jag ser tillbaka på US Open så tänker jag på att jag sköt 67 slag sista dagen, i tuffa förhållanden på en tuff bana. Det var bara en spelare till som gick under 70 slag på söndagen, säger Nordqvist.

– Jag spelade fantastiskt bra och även om särspelet inte blev som jag hoppats tar jag med mig ett jättestort självförtroende. Det var mitt bästa resultat i US Open och jag ser bara positiva saker, mitt spel var bra och jag kunde spela bra i ett pressat läge.

Laddade upp i Sverige

Veckan efter spelade Nordqvist en USA-tourtävling i Ohio, men förra veckan var helt ledig från golf.

– Jag åkte hem till Sverige i några dagar och åkte hit i söndags. Det är kul att vara tillbaka i Europa och British Open är alltid en av de tävlingar som det är kul att komma hem och spela. Det blir mitt tionde British Open, säger 29-åringen.

Hon är fylld av självförtroende efter andraplatsen i US Open och segern på USA-touren en månad tidigare.

– Segern var absolut ett kvitto, för det blir allt svårare att vinna. Konkurrensen hårdnar för varje år. Varje gång du vinner är det ett kvitto på att du gör rätt saker, det stärker självförtroendet.

– Jag spelade stabilt hela våren, men resultaten var inte jättebra – jag var runt 20:e, 30:e, 40:e. Jag fick inte puttarna att trilla i. Men så plötsligt började resultaten komma trots att jag inte gjorde något annorlunda, det är så golf är.

Har inga förväntningar

Hon säger att hon höjt sin lägstanivå, så om bara puttarna trillar i är hon med i tätstriden.

– Det är många års hårt arbete för att nå den nivån Jag har jobbat med min mentala tränare och min golftränare för att höja lägstanivån. Så även om jag inte spelar på topp så kan jag vara med och prestera. US Open var ingen höjdarvecka för mig på greenerna, satte väl bara tre-fyra bra puttar på söndagen. Men att veta att man kan vara med och kunna konkurrera är en styrka och det skapar självförtroende.

I fjol var Nordqvist sjua i British Open. Med ett nyvunnet självförtroende kan det i år bli hur bra som helst. Eller?

– Jag vet inte vad jag kan förvänta mig, eller vad jag har för förväntningar. Det är en skogsbana, inte som de skotska linksbanorna som vi är vana vid. Det gäller att placera järnen på greenerna i rätt position för att ha ett bra birdieläge, det brukar vara en av mina styrkor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset