Anna Nordqvist i bunkern på det 16.e hålet.
Anna Nordqvist i bunkern på det 16.e hålet.

Fint väder och ganska kort golfbana. Då blev första ronden av British Open en puttningstävling.– I dag var inte jag med på linjerna, säger Anna Nordqvist som gick på par, 72 slag.

Den svenska världselvan är tio slag från ledarinnan, sydkoreanskan Lee Mi-Rim, som gjorde sitt livs bästa golfrunda, felfri med tio birdies. Thailändskan Ariya Jutanugarn är tvåa, tre slag efter.

Nordqvist var i alla fall nöjd efter att ha avslutat med att sätta en birdieputt från dryga halvmetern.

– Det kändes bra eftersom jag gjorde bogeys på 16:e och 17:e hålen. Men jag tycker ändå att jag spelade väldigt stabilt i dag, säger hon.

Tidig morgon

Men så var det den där puttningen.

– De tre birdiesen limmade jag upp, så jag skapade en hel del lägen. Men jag fick inte riktigt känslan på greenerna, den längsta putten jag satte var 1,5 meter.

– Det blev lite av en puttningstävling där ute.

Nordqvist kom till engelska Woburn med stort självförtroende efter sommarens seger på USA-touren och andraplatsen i US Open för 2,5 vecka sedan. Hon inledde sin första British Open-rond strax efter klockan sju på morgonen och spelade de första nio hålen på par. De sista nio blev lite mer av en berg-och-dalbana för svenskan med tre birdies och lika många bogeys.

– Jag hade väl en tre, fyra dåliga slag som kostade mig litegrand. Resten var väldigt stabilt och det är jag väldigt nöjd med, säger Nordqvist.

Lennarth bästa svenska

Camilla Lennarth missade kvalgränsen i US Open, men i veckans majortävling inledde hon med en bra 70-rond, två under par efter fyra birdies och två bogeys, och är bästa svenska efter torsdagens spel på en delad 23:e-plats.

– Jag är nöjd, absolut., jag har spelat stabil golf i dag. Jag har träffat mycket fairways och greener och försökt spela så smart jag bara kan, har attackerat när det funnits möjlighet. Det har varit tufft med vinden och det tog tid att välja klubba.

– Det har varit tuffa pinplaceringar. Hålen har inte riktigt varit på de ställen där jag övningsputtat. Jag förväntade mig inte att de skulle stå på kullar som de gjorde på några ställen.

Hon säger att hon förstår de svåra flaggplaceringarna, eftersom banan är i kortaste laget för att vara en majorbana.

Lennarth, som spelar på Europatouren, har en tredjeplats som bäst i år. Hon tycker att hon spelat bra hela året fram till greenerna, men att puttningen svikit henne.

– Mycket hänger på puttningen nu för tiden, det är där som det händer – om man ska vinna, klara cuten eller ha en bra score.

Två dubbelbogeys

OS-klara Pernilla Lindberg var på väg mot en mycket bra rond och låg tre under par efter 14 hål. Men två dubbelbogeys på de fyra sista hålen förstörde dagen.

– Det var två drivar som gick för mycket åt höger, säger Lindberg.

– Allt annat tar jag med mig, jag spelade jättestabilt för övrigt. Och jag är nöjd över att jag behöll lugnet och nötte på trots de jättetråkiga missarna. De låga scorerna finns där ute.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset