Petter Olberg.
Petter Olberg.

Trots massiv kritik ska norska skidlandslaget fortsätta att använda en så kallad nebulisator för att hjälpa åkare med luftrörsbesvär.– Det är inget skumt med den. Den innehåller bara saltvatten, säger den nye chefsläkaren Petter Olberg.

Ända sedan astmadebatten kring de norska skidåkarna startade har nebulisatorn varit i fokus. Det var genom den nya inhalatorn som Martin Johnsrud Sundby tog sin astmamedicin, men en missad dispensansökan gjorde att han blev avstängd för dopning under ett par månader.

Olberg säger, vid en presskonferens i samband med den norska skidpremiären i Beitostølen, att man internt diskuterat om man skulle sluta med nebulisatorn eftersom den gett upphov till en stor debatt och kritik från bland andra den svenske skidlandslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson.

– Men vi fortsätter med den eftersom vi tror att den håller åkarna friska och är en bra behandling som rensar luftvägar som är torra och irriterade, säger Olberg.

– Det här är inte i en etisk gråzon.

Bedöms först

När Therese Johaug åkte fast för dopning i höstas, och landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen avgick, tillsatte det norska skidförbundet en chefsläkare (Olberg) som fick till uppgift att se över rutinerna kring medicinering i längdlandslaget. Johaug hävdade att hon fått en salva för sönderbrända läppar från läkaren Bendiksen, en salva som innehöll anabola steroider.

Olberg säger att nu att man, förutom att förbättra hur man för journal över skidåkarnas medicinanvändning, inför en dubbelkoll av mediciner som köps utomlands. Skidåkare som har luftsrörsbesvär eller astmabesvär ska också först bedömas om det är möjligt att de kan starta i ett skidlopp, därefter få behandling.

Medicin utan diagnos

Men även fortsättningsvis kommer norska landslagsläkare att ge astmamedicin till de åkare som får astmaliknande besvär, trots att de inte har fått någon diagnos. Något som den svenske landslagsläkaren Andersson starkt kritiserat.

– Får en utövare en reaktion som är som astma ska den behandlas som en patient. Och en patient måste få bästa behandlingen, säger Olberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset