Vidar Løfshus. Arkivbild.
Vidar Løfshus. Arkivbild.

Norges skidförbund inför nya medicinska riktlinjer och tänker ta hjälp av Sverige för att undvika fler dopningsfall.– Sverige har lite andra rutiner, det kan vara en bra idé att prata med dem, säger Vidar Løfshus, landslagschef.

Vidar Løfshus berättar att man planerar att skicka att någon av skidförbundets läkare till Stockholm för att prata med experter i Sveriges olympiska kommitté för att få en inblick i hur man jobbar i Sverige.

I ett nytt sjupunktsprogram finns åtgärder för att komma tillrätta med problemen i antidopningsarbetet i Norge. Ett första beslut har dock redan tagits för att undvika liknande dopningsfall som Therese Johaugs. Norges skidförbund inför nya rutiner för inköp av läkemedel utomlands.

– Vi köper läkemedel utomlands väldigt sällan, men om man måste göra det ska både läkaren på plats och en läkare på hemmaplan godkänna att medlet får användas, säger Løfshus till NTB.

Skidförbundet har anställt en chefsläkare för längdskidlandslaget efter Fredrik Bendiksen som avgick efter Johaugs dopningsavslöjande. Det är Petter Olberg, specialist i allmänmedicin.

Norska skidlandslaget har de senaste månaderna haft två dopningsfall. Förutom Johaug har även Martin Johnsrud Sundby varit avstängd i två månader för att ha använt en astmamedicin utan dispens. Norsk skidsport är även i blåsväder efter avslöjanden om att friska skidåkare ordinerats astmamedicin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset