Norges justitieminister Sylvi Listhaug avgår i sviterna efter kritiserat inlägg på facebook, rapporterar VG.

Norges justitieminister Sylvi Listhaug, Fremskrittspartiet, väljer att kliva av posten som justitieminister, skriver VG.

Avgången sker i sviterna av ett kritiserat uttalande hon gjorde på facebook förra veckan där hon uttalade sig om att norska Arbeiderpartiet prioriterar terroristers rättigheter framför nationens säkerhet. Ett inlägg som senare plockades bort från Facebook.

LÄS MER: ”Historisk” norsk regering presenterad

Reaktionerna lät inte vänta på sig, och mycket av kritiken mot henne handlade om att inlägget anses vara omdömeslöst, eftersom 77 ungdomar inom Arbeiderpartiet mördades av terroristen Anders Behring Breivik 2011.

”Den senaste veckan har varit helt surrealistisk. Ett facebookinlägg, som absolut inte hade något att göra med den 22.: e juli, och som jag har bett om ursäkt för, har omvandlat norsk politik till ett dagis”, skriver Listhaug i ett nytt facebookinlägg, där hon också tackar för sin tid som minister.

LÄS MER: Norsk minister i blåsväder efter Rinkebybesök

Under tisdagen var det tänkt att stortinget, Norges parlament, skulle ha röstat om en missförtroendeförklaring mot henne, vilket hade kunnat fälla regeringen eftersom fem partier ställt sig bakom missförtroendeförklaringen. Men Listhaug valde alltså i stället att avgå.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset