Norrköpings Sebastian Andersson, tvåa från vänster, jublar efter sitt 1–0-mål mot Östersund.
Norrköpings Sebastian Andersson, tvåa från vänster, jublar efter sitt 1–0-mål mot Östersund.

IFK Norrköping sätter fortsatt press på Malmö i guldstriden efter 2–0 borta mot Östersund.Fem poäng är försprånget och med två nya mål jagar Sebastian Andersson dessutom skytteligatiteln.

Det råder inte brist på målsinne i mästarlaget som nu är uppe i 18 raka matcher utan förlust. Emir Kujovic och Arnor Traustason försvann efter vårsäsongen och senast lämnade Christoffer Nyman. 

Men saknaden har inte varit stor när framför allt Sebastian Andersson klivit fram på allvar. 

– Jag har fått förtroende att spela. Man får en ganska fri roll och kan röra sig på stora ytor och man är inte så låst, säger målkungen, som haft en fantastisk utveckling i sin nya klubb.

Mål blir det – oavsett vem han får bredvid sig. Kalle Holmberg kom från Örebro och har gjort det bra innan frånvaron. I stället har nu Niclas Eliasson blivit Karlssons radarpartner – trots att han aldrig spelat anfallare som senior. 

– Det funkar väldigt bra med alla faktiskt. Niclas har gjort ett jättebra jobb nu senaste matcherna.

Efter Kjartansson

De stod för varsitt mål senast mot Helsingborg i deras första framträdande som anfallspar. 

Mot Östersund stod Andersson för båda målen, det andra strax efter att Eliasson fällts i friläge. Det gjorde att hemmalaget bara hade tio spelare kvar på planen och Sebastian Andersson kunde fri slå in bollen i mål. Deras guldskimrande samarbete syntes också vid 1–0 i första halvlek när Eliassons hörna hittade Anderssons huvud på en intränad variant.

Totalt har Andersson nu gjort elva mål och delar andraplatsen i skytteligan med Elfsborgs Viktor Prodell. Leder gör fortfarande Vidar Kjartansson, som lämnat Malmö för Maccabi Tel Aviv. Östersundstränaren Graham Potter hyllade Norrköping som värdiga mästare i år och tyckte Andersson var den bästa anfallaren laget mött.

Potter nöjd ändå

Men skytteligan i all ära, det är guldstriden som är mästarlagets huvudfokus. Tack vare Anderssons oerhörda målform under hösten så är laget nu fem poäng före Malmö FF, som på torsdagen möter Elfsborg. 

– Vi pratar inte om guld. Men jag ska försöka se matchen, säger målskytten.

Östersund var inte ofarliga men hade inte skärpan i avsluten som dök upp. Men hemmatränaren Graham Potter var allt annat än missnöjd. 

– Jag är väldigt stolt över våra spelare. Vi var modiga och bortsett från målet försvarade vi oss bra första halvlek.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset