Shanti Roney gör en Ivanov som helt har tappat greppet, både om sig själv och om sitt ekologiska skogsbruk.
Shanti Roney gör en Ivanov som helt har tappat greppet, både om sig själv och om sitt ekologiska skogsbruk.

Han har trott, arbetat, älskat och försökt. Men inte längre. När Shanti Roney spelar Tjechovs Ivanov på Dramaten är denne en norrländsk ekobonde tyngd av skulder och avgrundsdjupt självförakt.

Rotvältor pryder scenen och några av de ryska namnen är utbytta mot Janne, Gunilla, Babsan och Anita. Byborna äter kräftor och super.

Ivanov själv är djupt deprimerad. Tillsammans med sin fru Anna kom han en gång till det lilla samhället någonstans i Sverige, full av idéer och visioner om ett bättre, mer miljövänligt liv. Han skulle minsann driva skogsbruk med hästar i stället för maskiner.

Åt helvete

När pjäsen börjar har det redan gått åt helvete. Anna är obotligt sjuk och ska dö. Ivanov har, fylld av skam över sina egna handlingar, slutat älska sin fru och i stället gått i säng med grannens unga dotter. Han gör fel men kan inte sluta.

– Han är själv överraskad över hur han uppför sig, han kan konstatera vad han gör, men han förstår inte varför, även om det på ett sätt också kan vara ganska förståeligt, säger Shanti Roney.

Nina Zanjani, som spelar Anna, gillar själva utgångsläget:

– Det börjar verkligen på botten. Det handlar om en hop människor som går omkring som zombier, förutom en, gårdsföreståndaren Källa, som är astaggad på att tjäna pengar.

Skräckclowner

På Stockholms stadsteater flyttade regissören Alexander Mørk-Eidem Tjechovs "Tre Systrar" till Norrland och lät systrarna drömma om Stockholm i stället för Moskva.

På Dramatens stora scen införlivar han skräckclowner, eldrivna hoverboards och Pokémonjakt i ett redan ungt drama. Tjechov hade inte ens fyllt 30 när han skrev Ivanov, en "tragikomedi" vars huvudpersoner talar klarspråk, är elakare och grövre tillhuggna än i hans senare pjäser, framhåller Mørk-Eidem som gillar det burleska.

– Jag tycker det är roligt att ta vara på den här energin, när man är yngre är man mer kategorisk.

I Tjechovs originalmanus är Ivanov en nytänkare som till skillnad från byborna vill reformera det ryska jordbruket. På Dramaten är det hans miljöintresse som inte har fått gehör. Depressionen och känslan av tomhet är desamma. Varför ska han ens bry sig när ingen annan gör det?

– Även om vi inte säger det tänker jag att det är lite som att vara miljöpolitiker i dag. Den här känslan av att ropa ut en sanning, planeten värms upp, det är en katastrof på gång, och så händer det inget ändå, säger Mørk-Eidem.

Hela världen

Även om pjäserna sinsemellan är helt olika är det lätt att dra paralleller till Mirja Unges "Johanna" där Nina Zanjani spelade huvudrollen för ett par år sedan, även det på Dramaten. Där handlade det om en känslig huvudperson som ville rädda skogen, migranterna och hela världen.

– De är båda idealister som brinner upp. Hon blev avfärdad som psykiskt sjuk och det skulle man kanske kunna säga om Ivanov också. Samtidigt är han den enda riktigt friska, säger hon.

Stina Stjernkvist/TT
"Världen går sönder och ingen bryr sig" konstaterar Tjechovs Ivanov som gestaltas av Shanti Roney på Dramaten i Stockholm.
Stina Stjernkvist/TT
Anna (Nina Zanjani) älskar sin Ivanov men är märkt av en dödlig sjukdom. Hennes man är otrogen.
Stina Stjernkvist/TT
Tjechov hade inte ens fyllt 30 när han skrev "Ivanov" och Alexander Mørk-Eidem uppskattar den unga energi som finns i texten.
Stina Stjernkvist/TT
Alexander Mørk-Eidem tar sig den här gången an Tjechovs pjäs nummer två, "Ivanov".
Stina Stjernkvist/TT
Nina Zanjani gör rollen som Ivanovs fru, den dödssjuka Anna, vars man är otrogen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset