Inrikesminister Anders Ygeman (S) har uppvaktats av norrländska kommunpolitiker om polisbristen i Norrland. Arkivbild.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) har uppvaktats av norrländska kommunpolitiker om polisbristen i Norrland. Arkivbild.

Kampen för att få fler poliser i Norrland fortsätter.Kommunalråd från flera norrländska kommuner har uppvaktat inrikesministern Anders Ygeman (S).

Den nya polisorganisationen har diskuterats flitigt sedan den infördes, inte minst i Norrland. Tidigare i år skrev företrädare för 18 kommuner ett öppet brev till Ygeman och justitieminister Morgan Johansson (S) för att påpeka bristerna och för att belysa hur låg bemanningen är i Norrland.

Under måndagen träffades Ygeman och representanter för Norrlandskommuner.

– Vi vill bland annat se mer lokal rekrytering. Vi vill även ha ett bättre samarbete med Norge i gränstrakterna så att svensk och norsk polis kan hjälpas åt i glesbygdsområdena. Och vi kopplar ihop radiokommunikationsarbetet, säger inrikesministern.

Distansutbildning på gång

Göran Bergström (S), kommunalråd i Strömsund, var nöjd efter mötet.

– Vi har fått många positiva svar, till exempel när vi tittar på våra möjligheter att kunna påverka rekryteringen lokalt, säger han till TT.

Bergström tar även upp att det diskuterades förutsättningar för att distansutbildningar vid Mittuniversitetet i Östersund. En annan punkt var att skapa bättre förutsättningar för deltidspension så att poliser ska kunna arbeta längre.

Komma till skott

Även Maria Söderberg (C), kommunalråd i Krokoms kommun, tycker att det var ett givande möte.

– Men det finns mycket mer vi behöver göra med för att komma till skott med den här organisationen, vi behöver en mer decentraliserad organisation, säger hon.

– Vi har en bemanning i Krokom, men många gånger är poliserna kommenderade till Åre alternativt Östersund. Och det gör att det blir en brist.

Hon säger att bland annat har det brottsförebyggande arbetet blivit lidande på grund av minskande resurser.

Senare under dagen träffade Norrlandspolitikerna även företrädare för Allianspartierna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset