Magnus Carlsen, till vänster, och Sergej Karjakin i envig i New York.
Magnus Carlsen, till vänster, och Sergej Karjakin i envig i New York.

Schack-VM i USA får stora delar av norska folket att sitta uppe halva nätterna. Och intresset lär inte minska när det nu drar ihop sig till avgörande. Blir det mycket jämnt krävs ett "harmagedon"-parti.

Minst var tionde av Norges fem miljoner invånare satt uppe långt in på natten när hemmasonen Magnus Carlsen i torsdags tog en viktig poäng mot ryssen Sergej Karjakin i avgörandet i New York.

Intresset gjorde att lilla NRK 2 seglade upp som landets största tv-kanal, med 513 000 tittare vid 23.30-tiden i torsdags. Till det kommer webbsändningar via i första hand tidningen VG:s olika plattformar, som rapporterar sammanlagt drygt en kvarts miljon besökare, skriver nyhetsbyrån NTB.

Efter tio partier står det nu 5–5. Först till 6,5 poäng vinner, så de två återstående partierna på lördagen och måndagen ska avgöra kampen om VM-titeln.

Men om det blir oavgjort? Då vidtar senare i nästa vecka olika varianter av snabb- och blixtschack som – om Carlsen och Karjakin fortsätter hålla jämna steg – kulminerar med den kontroversiella varianten "harmagedon", även kallad sudden death.

Av det internationella schackförbundet Fides regler för VM framgår att det innebär att svart får kortare tid på sig för dragen än vit, men i gengäld förklaras som vinnare om partiet blir oavgjort.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset