Den norska längdskidstjärnan Therese Johaug vid pressträffen där hon berättade att hon åkt fast för dopning. Arkivbild.
Den norska längdskidstjärnan Therese Johaug vid pressträffen där hon berättade att hon åkt fast för dopning. Arkivbild.

"Ouppmärksamma" och "dumma".Therese Johaug och läkaren Fredrik S Bendiksen får skarp kritik av Norges landslagschef Vidar Löfshus.

– Både Fredrik och Therese har varit otroligt ouppmärksamma och dumma, samtidigt, i ett ögonblick. Hon var desperat för att läka sitt munsår. Hon kunde knappt äta och sova, säger Vidar Löfshus till Adresseavisen enligt Expressen.

Johaug hävdar att hon fick i sig den anabola steroiden clostebol genom en munsalva som Fredrik S Bendiksen köpte åt henne under ett läger i Italien.

En förklaring Löfshus tror på.

– Ja, det litar jag till hundra procent på.

Läkaren var stressad

I måndags blev det känt att Johaug fick förpackningen som klart och tydligt är märkt "dopning". Den stora frågan är hur både hon och Bendiksen kunde missa detta.

Löfshus berättar att läkaren dagen efter höll ett föredrag för media om landslagets användning av astmamediciner.

– Fredrik var i en väldigt stressad situation. Han kände en press från oss och från en samlad journalistkår, över att han var tvungen att ställa upp och berätta om medicinering av luftvägar, säger Löfshus.

I början av november väntas Antidoping Norge komma med en dom mot längdskidstjärnan, som riskerar flera års avstängning, men som också skulle kunna komma undan med en varning. Läkaren har avgått efter dopningsavslöjandet.

"Hoppa in från bänken"

Johaug är inte avstängd under utredningstiden av Antidoping Norge, i motsats till internationella antidopningsbyrån Wadas reglemente, och tränar på ifall hon blir friad. I så fall är hon redo att tävla i världscuppremiären i Finland den 26–27 november.

– Therese har förberett sig för säsongen sedan den 15 april. Hon är klar för Kuusamo om hon får, om det här löser sig snabbt och hon inte blir straffad. Therese är som en reserv som kan hoppa in från bänken, säger landslagstränaren Roar Hjelmeset till VG.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset