Magnus Carlsen under VM 2014, då han ställdes mot den 44-årige indiern Viswanathan Anand. Arkivbild.
Magnus Carlsen under VM 2014, då han ställdes mot den 44-årige indiern Viswanathan Anand. Arkivbild.

För två år sedan skapade norrmannen Magnus Carlsen schackfeber när han vann VM. I morgon är det återigen dags att göra upp om titeln.I Sverige har suget efter en egen stjärna på schackhimlen växt och kanske kan grannlandet stå till tjänst med smarta strategier för att lyckas.

Blott tolv år och sju månader gammal blev Magnus Carlsen utnämnd till tidernas yngste stormästare i schack. 2013, som 22-åring, tog han världsmästartiteln och försvarade den året därefter. Framgångarna har bidragit till ett enormt uppsving för schack i Norge och även i Sverige har intresset för sporten ökat de senaste åren, vilket delvis kan förklaras med en slags Carlsen-effekt.

– Våra medlemssiffror ökar fantastiskt och vi har 37 000 medlemmar, vilket är väldigt stort jämfört med andra idrottsförbund. Exakt vad det beror på är svårt att säga, men det är klart att det spelar roll att schack är med på bästa sändningstid i tv exempelvis, säger Carl-Fredrik Johansson, ordförande för Sveriges schackförbund.

Vältränade

Sedan ett par år tillbaka har förbundet ett samarbetsavtal med Norge, där svenskarna försöker dra lärdomar kring vad det är som gör att grannlandet lyckas få fram stora schackstjärnor. Carl-Fredrik Johansson pekar på bidragande faktorer som att det finns ett elitgymnasium i Norge, där bland andra Carlsen gått, och att de stora tv-kanalerna är väldigt positiva till att sända schack.

– Vi hoppas självklart att Norge ska kunna hjälpa oss att få en starkare elit med några unga stjärnor. Alla stjärnor i världen är ganska unga och vältränade personer, de som spelar matchen nu är 25 och 26 år. Bland våra unga borde det också finnas någon som kan bli så bra, säger han.

Tippar Carlsen

Sverige är å sin sida väldigt bra på att exempelvis utbilda lärare i hur man kan använda sig av schack i undervisningen – kunskaper man ska bjuda norrmännen på.

I morgon är det så dags att återigen göra upp om titeln världens bästa schackspelare. Carlsen möter Sergej Karjakin, Ryssland, i tävlingen som pågår 11–30 november och spelas i tolv partier.

– Jag tror Magnus Carlsen vinner. Han är klart bättre än sina närmsta konkurrenter, han har något som de inte har, säger Johansson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset