Jette F. Christensen, Arbeiderpartiet.
Jette F. Christensen, Arbeiderpartiet.

Förbjud niqab i skolan och för offentligt anställda samt arbeta för att barn inte ska bära hijab. Det är några av de förslag som läggs fram av representatenter från flera av Norges stortingspartier i ett nytt PM.

Det var under hösten 2015 som representanter från norska Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre och Senterpartiet via tankesmedjan Agenda samlades i en integrationskommitté för att ta fram förslag för att förbättra integrationen i Norge. Under onsdagen kom resultatet av deras arbete i formen av ett 50 sidor långt PM med namnet "Tio budord för bättre integration". Det skriver norska NRK.

I PM:et föreslår kommittén bland annat ett förbud mot niqab och burka i landets skolor då dessa klädesplagg enligt kommittén hämmar kommunikation och interaktion. Kommittén föreslår också att Norge, likt Belgien och Frankrike, ska förbjuda offentligt anställda från att bära till exempel niqab.

► LÄS MER: Det här är skillnaden mellan att vara nyanländ och asylsökande

 


– För att få till stånd en bättre integration måste vi se ett ökat deltagande i det offentliga. Då kan man inte täcka ansiktet, säger riksdagsledamoten Jette F. Christensen (Ap) under presskonferensen där PM:et presenterades.

Kommissionen vill också ha nationella riktlinjer för att förebygga användningen av hijab i Norges skolor, samt att barn inte ska kunna skippa simlektioner eller sexualundervisning på religiösa grunder. Andra förslag är bland annat att barn som bor på asylboenden ska ha rätt att gå i förskola och att utländsk finansiering av moskéer ska regleras hårdare.

Komittén, vars medlemmar alla kommer från Norges oppositionspartier, förordar också en ökad användning av tillfälliga arbetstillstånd, någonting den norska Regeringen ställer sig kritisk mot.

– Vi vet att det skickar signaler ut i världen som påverkar flödet av asylsökande och flyktingar. Jag ser inte hur vi skulle kunna öppna för det nu, säger Hanne Caroline S. Iversen, statsekreterare för invandrings och integrationsministern Sylvi Listhaug, enligt Abc nyheter.

Kommitténs medlemmar representerar tekniskt sett bara sig själva, men enligt deltagarna är förslagen förankrade i partierna.

– De vet att jag sitter i utskottet, och även om detta inte är formell policy från mitt parti hoppas jag att vi är överens om förslagen när jag kommer tillbaka till mitt parti, säger Jette F. Christensen.

Till Expressen avböjer arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson att kommentera förslagen om ett eventuellt slöjförbud för offentligt anställda.

– Det är ingen fråga som överhuvudtaget är på tapeten i Sverige, säger hennes pressekreterare Natali Sial till tidningen.
 
► LÄS MER: Det här är skillnaden mellan hijab, niqab och chador

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik