Norges nya regering har anslagit hundra extra miljoner till en utredning om nya höghastighetståg mellan Oslo, Göteborg och Köpenhamn.

AP Photo

Det rapporterar SVT:s regionala nyhetsprogram Västnytt. En majoritet av det nya norska stortinget vill driva frågan om en snabbtågsförbindelse mellan Oslo och Göteborg.

Den nya regeringen tar 100 miljoner norska kronor från väganslagen till en utredning om nya snabbtåg, och hoppas kunna samarbeta i frågan med Sverige.

Norgetrafiken har trots nya dubbelspår på den svenska sidan om gränsen, inte blivit snabbare sedan dess införande. Men nu är visionen att utveckla tåg som kan gå i 300 kilometer i timmen, enligt SVT.se.

Även i Göteborg är man intresserad av höghastighetståg på politisk nivå. En av de som inte kan bärga sig i frågan är kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén, som menar att höghastighetståg skulle vara ett välkommet inslag men att det behöver gå fortare.

– Det finns naturligtvis viktigare saker i liver än ett järnvägsspår men jag tycker att det är förfärlig konstigt att allting som har med framtida infrastruktur ska ta så förfärligt lång tid i Sverige, säger Anneli Hulthén (S), till SVT.se.

De norska höghastighetstågen skulle kunna gå mellan Oslo och Köpenhamn på två och en halv timme.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset