Marika Markovits, Stockholms Stadsmission, och Claes Heijbel, Convictus, är båda oroade över utvecklingen där hemlösa stängs ute i stället för att erbjudas lösningar.
Marika Markovits, Stockholms Stadsmission, och Claes Heijbel, Convictus, är båda oroade över utvecklingen där hemlösa stängs ute i stället för att erbjudas lösningar.

Staketet som skulle hindra hemlösa från att sova under trappan på Kungsholmen kostade 200 000 kronor. Det skulle räcka till att hjälpa Stockholms utsatta i flera månader. – Vi hade kunnat skapa en plats där man kan närma sig dem i stället för att stöta bort dem, säger Claes Heijbel, verksamhetschef på Convictus, som driver dagverksamhet för hemlösa.

Som Metro tidigare skrivit har ett galler satts upp under trappan som leder upp till Riksarkivet på Kungsholmen i Stockholm. Staketet ska hindra hemlösa från att vistas och sova under trappan. 

– Den här handlingen synliggör det beslut som staden tagit att avhysa människor som tillfälligt försöker lösa sitt boende. Det är bara ett av många exempel, säger Marika Markovits, direktor för Stockholms Stadsmissison till Metro. 

LÄS MER: Spikar ska skrämma bort hemlösa

Hon säger att hon förstår att stockholmarna vill ha en lösning på hur människor vistas i staden, inte minst när det gäller EU-migranter, men att galler inte är rätt sätt. Hon skulle vilja att den tak-över-huvudet-garanti som gäller för de som är skrivna i staden ska gälla alla.

– Grundlagen säger att vi alla har rätt till en egen bostad och jag vill säkerställa den rätten för de som är medborgare. För övriga kan vi ha en tak-över-huvudet-garanti där vi på enkla men ändå värdiga sätt löser den akuta nöden runt hemlöshet.

Veronika Wolgast Karlberg är projektledare för EU-migranter i Stockholms stad. Hon menar att det skapar problem när hemlösa bosätter sig på platser som inte är avsedda att bo på.

– Det finns ju exempelvis campingplatser som man kan bo på, även om det inte är en specifik lösning
för hemlösa. Och så finns de olika boendelösningarna som staden har för hemlösa. 

Att bo på ”fel” plats kan till och med vara farligt för det hemlösa, menar hon.

– Exempelvis behövde en kollega en ambulans till en som bor i ett boläger, men den kunde inte komma fram. Med andra ord är det farligt att bo på vissa ställen.

Staketet har också kritiserats för att vara dyrt. 200 000 kronor är mycket pengar för de som har minst i samhället. 

– Det räcker långt när det gäller att säkerställa basbehov. Vi hade kunnat erbjuda akutboende för EU-migranter i två månader för den summan, säger Marika Markovits.

► LÄS MER: Galler mot hemlösa var ”skydd”

Även Claes Heijbel, verksamhetschef för Convictus som har dagverksamheter för hemlösa, tycker att staketet är ett tecken i tiden. 

– Man försöker med olika hinder, grindar och lås försvåra för dem och det leder till ett hårdare klimat mot gruppen. Det måste finnas platser där hemlösa är välkomna, man kan inte bara fösa bort dem överallt. Parker och olika ställen i stan är deras vardagsrum, säger han till Metro. 

Vad hade ni kunnat göra för 200 000 kronor i er verksamhet?
– Vi hade kunnat hålla uppe två-tre månaders dagverksamhet för hemlösa där det dessutom finns service med kläder, duschmöjligheter och juridisk hjälp. Ett ställe är man kan närma sig hemlösa i stället för att fösa bort dem. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset