”Notch”: FRA får mig att skämmas för att betala skatt
”Notch”: FRA får mig att skämmas för att betala skatt

Minecraft-miljardären Markus ”Notch” Persson är en dem som betalar mest skatt i Sverige. Men han skäms för det. Orsaken är FRA:s samarbete med den amerikanska underrättelsetjänsten.

”Uppenbarligen var jag den fjärde största skattebetalaren i Sverige förra året. FRA får mig att skämmas över att jag är en skattebetalar överhuvudtaget."

Det twittrade Markus ”Notch" Persson, grundare till spelsuccén Minecraft, på onsdagseftermiddagen. Bakgrunden är Uppdrag Gransknings rapportering om hur intimt Försvarets radioanstalt, FRA, samarbetar med amerikanska säkerhetstjänsten NSA. 

– FRA:s samarbete med NSA innebär att tekniken används för att spionera på människor. Det tycker jag är otroligt synd, säger ”Notch" till Metro.


– Internet är en av de absolut största uppfinningarna i människans historia. Det möjliggör direkt kommunikation mellan människor i hela världen men nu försöker man reducera det till att handla om övervakning och kontroll i stället. 

►LÄS MER: Minecraft-skaparen näst mäktigast i världen

I onsdagskvällens ”Uppdrag Granskning” avslöjas att FRA har hjälpt USA att hacka datorer. SVT:s reportrar har fått ta del av från Glenn Greenwald, journalisten som fick alla dokument från superläckan Edward Snowden. Handlingarna visar att FRA samarbete med NSA är tätt.

Avslöjandena har väckt starka reaktioner på internet. En del har gått så långt som att kräva att FRA avvecklas helt. Förra året betalade Markus Persson 88 miljoner kronor i inkomst- och kapitalskatt, enligt en sammanställning som Dagens industri har gjort.

►LÄS MER: FRA spionerar mot civila mål i Ryssland

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset