Efter flykten – en artikelserie där du får möta människorna bakom siffrorna och läsa om deras väg in i det nya livet. Metro har samlat korta berättelser från de som flytt krigets Syrien – om viljan att leva och utvecklas i ett nytt land.

"Det känns rätt i magen när jag tänker på att bli journalist, men alla i min omgivning är misstänksamma eftersom det är en svår bransch att etablera sig."

Noura, 23 år, från Hasakeh.

Det har snart gått tre år sedan jag flydde från Syrien. De åren har varit tunga och därför känner jag mig mer som en 30-åring än en 23-åring. Jag trodde aldrig att jag skulle bli tvungen att lämna mitt hemland, jag hade ju allt som man kan önska sig och därför tog jag allt för givet. Nu måste jag anstränga mig hela tiden för att känna trygghet och lycka.

När jag lämnade Syrien hade jag bara pluggat tre år på min byggingenjörsutbildning så jag hann inte börja jobba. Nu har jag fått mitt första jobb på en kemtvätt och det känns skönt att göra något nyttigt, även om det inte är det jag vill jobba med.

Jag vill bli journalist och därför har jag sökt till utbildningen på Södertörns högskola i Stockholm. Som person har jag alltid varit nyfiken och samhällsengagerad. Därför känns det rätt i magen när jag tänker på att bli journalist, men alla i min omgivning är misstänksamma eftersom det är en svår bransch att etablera sig i, speciellt eftersom jag inte är född i Sverige.

Språket lär jag mig genom att läsa många böcker på svenska, det är lättare att formulera ord i skrift. Men efter två år i Sverige skäms jag över att fortfarande inte veta vilka som är de mest kända författarna här.

Det finns mycket okunskap och fördomar gentemot oss syrier, som att vi inte skulle vara bildade, sakna resurser eller att alla tillhör samma etniska grupp. Därför skulle vilja skriva artiklar om sociala och historiska frågor utifrån mitt perspektiv för att få folk att förstå hur det egentligen ser ut.

Det är tufft att börja om från noll igen. Du måste vara stark hela tiden, ha tydliga mål och alltid vara motiverad. Du måste vara din egen superman.

►LÄS MER: Roger, 25: Fick frågan om vi syrier bor i öknen"

►LÄS MER: Elsie, 26, tog läkarexamen i Syrien: Nu vill jag jobba

►LÄS MER: Ekonomen Emy, 25, flydde från kriget i Syrien: "Började från noll igen"

►LÄS MER: Amal, 26, vill krossa fördomarna om syriska flyktingar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Efterflykten