Jens Lapidus har sålt miljontals böcker och fått skrivkramp på köpet. Det botar kriminalkungen med en – novellsamling.

Thron Ullberg
Novellerna botade Jens skrivkramp

Jens Lapidus.

Jens Lapidus novellsamling föddes ur rejäl skrivkramp.

Ända sedan han lämnade in manuset till ”Livet deluxe” har han knappt kunnat skriva ett ord i romanform.

Noveller, däremot.

– Där fokuserar jag på en idé, karaktär eller scen. Men jag har velat testa andra litterära stilar och då passar novellformen väldigt bra. Att skriva noveller är en utmaning men också ett sätt att filtrera idéer och koncentrera texter på ett fokuserat sätt. Jag har vuxit som författare genom de här novellerna, det ska bli kul att ge ut dem.

Att toppa ”Snabba cash”-succén har varit en del i prestationsångesten. Jens Lapidus vet att noveller inte kan tävla med hans tidigare böcker rent försäljningsmässigt.

– Jag har heller ingen ambition att tävla med Stockholm noir-böckerna. Det här är mer av ett experiment och jag har prövat mig fram rent litterärt. Det har varit skitroligt och givande.

I jobbet som försvarsadvokat får Jens Lapidus många idéer till kommande böcker.

– Det kan vara allt från ett ord som någon använder, häromdagen hörde jag till exempel en kille avsluta varannan mening med ordet ”walla” och det gav mig roliga tankar. Sen är karaktärsgestaltning och intrig en annan sak, då måste jag sitta i lugn och ro och fundera. Det går inte på jobbet.

Lästipset – här är veckans favoriter

Eftertänksam advokatrulle

Jens Lapidus, Mamma försökte (Wahlström & Widstrand)

Lapidus säger själv att skrivkrampen förde honom till novellen, men formatet passar honom bra. Tempot är snabbt, som Porscharna runt Stureplanssvampen, samtidigt som många teman bjuder på reflektion. Hur lever man vidare som anhörig till en brottsling? Hur skapar bovarna ett nytt liv från noll? Som en amerikansk advokatrulle – men med eftertanke.

Rättsskandal lagom till quick

Lena Ebervall & Per E Samuelsson, Mördaren i folkhemmet ­(Piratförlaget)

Lagom till att Quickdebatten har lagt sig någorlunda presenterar advokaterna Ebervall och Samuelsson en verklighetsbaserad roman om en annan rättsskandal från 1930-talet, där mördaren (?) Möller nekade fram till sin dödsdag.

Thriller med illa dold carl bildt 

Chris Forsne,
Vår man i världen (Ordfront)

Det ligger i
tiden att kamouflera politiker
  i bokhuvudroller, så om man vill vara trendig bör man läsa Chris Forsnes politiska thriller, med en illa dold Carl Bildt (toppolitiker som bryr sig mer om oljepengar än människor) i huvudrollen. 

fängslande oavsett partifärg

Bengt Ohlsson, Margot Wallström (Brombergs)

Med sin extra­ordinära ordtrolleriförmåga tecknar Bengt Ohlsson ett porträtt av Margot Wallström som man knappt kan slita sig från, vilken partifärg man än har. All heder åt honom och henne, denna stora kvinna
i ­världen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset