NTF öppnar för ett förbud mot hörlurar för cyklister.
NTF öppnar för ett förbud mot hörlurar för cyklister.

De som lyssnar på musik i hörlurar samtidigt som de cyklar utsätter sig själva och omgivningen för livsfara. Det menar NTF som öppnar för ett förbud i Sverige.

Fyra av tio unga använder hörlurar när de cyklar, visar en undersökning från försäkringsbolaget If. Något som är förenat med livsfara enligt Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF.

– Cykling och hörlurar hör inte ihop. Du hör inte omgivningen, det är svårt att uppfatta risksituationer och man tappar fokus på cyklingen, säger Marie Nordén, generalsekreterare på NTF, till SVT.

►LÄS MER: Här bötfälldes 53 cyklister – på en timme

Under 2014 omkom 34 cyklister i trafiken, det finns dock ingen statistik över hur många av dessa som använde hörlurar. Däremot har frågan lyfts i andra länder. I England avled sex cyklister med hörlurar under två veckor vilket fick många att höja sina röster om ett förbud.

– När detta skördar dödsoffer är det klart det blir debatt. Om vi ser att det här är ett växande problem finns det anledning att fundera över en eventuell lagstiftning, säger Marie Nordén till SVT.

LÄS MER: Polisens video visar hur dåligt du syns i höstmörkret

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset