Hundar kan se hur du mår genom att studera ditt ansikte.
Hundar kan se hur du mår genom att studera ditt ansikte.

Enligt en ny studie kan hundar se skillnad på människors humör. Hundarna använder sitt minne för att se skillnad på om någon är glad eller ledsen.

Att hunden är människans bäste vän vet vi alla och många människor upplever att deras husdjur förstår sig på dem och kan känna hur de mår är heller inget nytt. Hundra kryper till exempel ofta nära intill när någon är sjuk och lägger sig gärna bredvid om man är ledsen. 

Frågan om djur kan förstå hur vi människor mår har länge varit föremål för forskning – men hittills har ingen studie kunnat visa att djur kan faktiskt kan urskilja känslor hos en annan ras. 

Förrän nu. 

Fyra forskare vid veterinärmedicinska fakulteten vid Wiens Universitet kan i en ny studie visa att hundar kan lära sig att göra skillnad på människors humör genom att studera våra ansiktsuttryck. 

Enligt forskarna använder hundarna troligtvis sitt minne av när någon till exempel har blivit arg eller ledsen för att sedan kunna identifiera samma känsla igen hos samma person eller hos någon annan. 

Hur väl hunden känner personen kan påverka hundens förmåga att förstå skillnaden på någons humör.

Studien har publicerats i vetenskapsmagasinet Current Biology.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset