Med ”Henerator” kan den som vill testa att surfa utan ”han” och ”hon”. Helt könsneutralt.

Henerator är en plugin till webbläsaren som byter ut ”han” och ”hon” till ”hen”. Så nu kan den som vill se hela nätet utifrån hen-perspektiv.
 
Kommunikatörerna Marcus Sjögren och Philip Westman som står bakom idén säger att de vill vara utanför själva hen-debatten.
 
– Vi har ingen speciell bakgrund inom genus eller feminism, utan såg som utomstående en möjlighet att göra ett inspel i debatten. Man kan både se det som ironi eller som något som lyfter frågan och ger debatten en extra sving, säger Marcus Sjögren till DN.se.
 
Idén att byta ut könsrelaterade pronomen mot nya ord, är inte ny. Redan år 1977 gjorde författaren Gerd Brantenberg just det, när hon kom ut med boken ”Egalias döttrar”. I boken byts ord som ”man” konsekvent ut mot ”dam”, ”kvinniskor”, ”herken” (i stället för fröken) och så vidare.
 
Tanken var att väcka reaktioner om hur vi använder språket för att könsbestämma och dela in.
 
Hur många reaktioner ”Henerator” kommer att väcka, återstår att se. Marcus Sjögren berättar att åsikterna hittills varit många.
 
– Dels har vi märkt att det finns det de som förespråkar ”hen” som gillar sajten. Sedan finns det de som gillar ordet, men inte sajten. Sedan finns det de som inte gillar ordet men som gillar ”Henerator” och tycker att det är en kul grej. Och så finns det de som varken gillar ordet eller sajten. Så det finns många fötter att stå på.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset