Sparekonomen Maria Landeborn tipsar om hur du ska förhandla ner räntan.
Sparekonomen Maria Landeborn tipsar om hur du ska förhandla ner räntan.

Den rekordlåga styrräntan ligger oförändrad. Samtidigt tvingas bankerna numera redovisa sina snitträntor för bolån. Därför är det nu ett bra läge att spara tusenlappar, enligt sparekonomen Maria Landeborn.

Riksbanken meddelade på torsdagen att styrräntan lämnas oförändrad på rekordlåga -0,35 procent.

– Det innebär att man kan förvänta sig att boräntorna troligen kommer att vara oförändrade, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

För några månader sedan infördes nya regler som tvingar bankerna att redovisa genomsnittsräntorna för bolånen. Det innebär att det är ett guldläge att förhandla om boräntan.

– Om man inte har förhandlat med sin bank om räntan så är det absolut ett bra läge att göra det. Räntorna är låga och bankerna har bra marginaler på sina boräntor. Där kan man spara många tusenlappar, säger Maria Landeborn.

►LÄS MER: Så mycket tjänar de här 19 svenska artisterna

Det är viktigt att kolla snitträntorna och inte bara listräntorna.

– Det är ett jättebra verktyg. Det visar vad människor faktiskt betalar, listräntorna är det i stort sett ingen som betalar. Snitträntorna visar verkligheten, säger sparekonomen.

Maria Landeborn tror att räntorna är nära botten nu och att de kommer ligga kvar i den här regionen ganska länge till. Även om det är billigare att ha rörlig ränta i nuläget är det svårt att sia om framtiden, därför kan det vara smart att binda upp sig.

LÄS MER: Polisen varnar för bluffjobb på nätet: Det finns inga "snabba pengar"

– Främsta argumentet att binda räntan är att den är låg, om du kan binda den på 2-2,5 procent så vet du hur stor din kostnad är i fem år till exempel. Då är det enklare att planera din ekonomi, säger Maria Landeborn.

Hur går man tillväga som kund om man vill försöka få ner räntan?

– Ring banken, gå gärna dit och träffa någon. Kolla vad det är för snittränta på banken. Är du en bra kund med ordnad ekonomi så ska du framhålla det, det går att få rabatt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset