En trädstam är ett exempel på en bild som skulle platsa hos Facebook-gruppen "Fittorna mitt ibland oss". 
En trädstam är ett exempel på en bild som skulle platsa hos Facebook-gruppen "Fittorna mitt ibland oss". 

Det som finns mellan benen är trendigt i höst. Men fallossymboler är helt ute - nu är snippan i fokus.

Sånger, smycken, böcker och konstverk – i höst är snipporna i fokus. Medan australiska Vulvè Accesories gör succé med sina broderade snippsmycken, väcker en snipp- och snoppsång rabalder i ett svenskt barnprogram. En av Facebookgrupperna som öppet hyllar snippor heter kallar sig ”Fittorna mitt ibland oss”.

– Vi vill krossa idén om fittan som enbart en sexuell ikon eller ett objekt, säger Louise Hallin, administratör i gruppen. På deras Facebooksida postar användarna konstnärliga bilder som liknar snippor. De tillåter inga erotiska bilder och ser absolut en trend där snippan får ta plats i form av konst, samtal och uttryck. – Snoppar och fallossymboler har varit okej hur länge som helst, det är helt enkelt dags för snipporna att ta lite plats, säger Louise Hallin.

Att snipporna sprider sig över världen på ett mer öppet sätt än tidigare kan vi tacka sociala medier för. Anna Åhlund är illustratör och konstnär, som förra året drog igång projektet ”En snippa om dagen”, där hon ritar en ny snippa varje dag och skriver en text till. Bilderna har hon lagt upp på sociala medier och med överväldigande respons, som bland annat har resulterat i en utställning på restaurang Riche i Stockholm – och om två veckor släpps hennes bok ”En snippa om dagen”. Några personer har också tatuerat in Annas snippillustrationer på sina kroppar.

– För mig är snippan dessutom ett otroligt tacksamt motiv. Vad jag än ritar slutar det nästan alltid med att det ingår lite naket, säger Anna Åhlund.

Ordet snippa kläcktes 2003 och har sedan lanserats av bland andra RFSU. Först nu har ordet blivit allmänt accepterat, säger Anna Åhlund.

– Att det inte ens har funnits ett ord för snippan säger någonting om hur tabubelagd den har varit. Sådant går inte över i ett nafs. Så länge män är överordnade andra kön kommer det vara kontroversiellt för snipporna att breda ut sig. Anna Åhlunds sirliga könsorgansillustrationer väcker känslor – både positiva och negativa.

– Det är ju härligt och mäktigt att kunna väcka känslor hos andra. Inte bara att få folk att skratta, utan också att tänka och känna att allt möjligt.

Anna Åhlund har ritat snippor så länge hon kan minnas, och vill bryta de tabun och krav som snippbärare är omgärdade av.

– Vi slösar bort en massa energi som skulle kunna användas till betydligt vettigare saker än att fundera över om vi duger eller är snygga eller smala nog. Vi borde istället koncentrera oss på att lösa problemen med flyktvägar till Europa eller energifrågan. Därför måste snippan få bli mindre laddad. Vi har inte råd att avvara all den energi vi förlorar genom att låta kvinnors kroppar vara det de är, säger Anna Åhlund.

Illustration: Anna Åhlund
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Wkd reportage