På torsdagen kom det smått historiska beskedet att den norska kronan blev billigare än den svenska. Detta är vad det innebär.

Under torsdagen kom beskedet att den norska kronan blev billigare än den svenska, vilket bara har inträffat ett fåtal gånger sedan 1990. Nyheten kom efter att den norska centralbanken sänkte styrräntan med 0,25 procentenheter till 0,75.

Och räntan kan komma att sänkas ytterligare säger chefen för Norges centralbank, mycket till följd av det hastigt sjunkande priset på Norges viktigaste exportvara – olja.

LÄS MER: Facket: AU-pairer i Norge utnyttjas som pigor 

Men att det skulle leda till en omvänd handelsturism är ändå inte så troligt, menar Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

– Nej, inte än tror jag. Det är framförallt gränshandeln som är känslig för det här. Det är många matmarknader och liknande som lever på den norska handeln. Så den handeln kommer påverkas, det tror jag.

Men det blir trots allt billigare än det varit tidigare för svenskar att handla i Norge, och dyrare för norrmän att handla i Sverige, även om den generella prisnivån fortfarande är något högre på vissa varor i Norge.

I maj 2012 kostade det nästan 120 svenska kronor att få 100 norska, men under onsdagen och torsdagen blev kurserna i princip helt jämställa, med lite fördel för den svenska kronan. Något som kostar runt 50 norska kronor kostar nu ungefär lika många svenska, i stället för 60 svenska som det kostade för ett par år sedan.

LÄS MER: Pirate bay blockeras i Norge

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset