Lisa Berglund (tv) och Nayna Andersson (th) med katten Maja i mitten.
Lisa Berglund (tv) och Nayna Andersson (th) med katten Maja i mitten.

Har du drömt om att ta en kaffe och mysa med katter samtidigt? Grattis, i nästa vecka öppnar kaféet Kattoteket i Malmö.

De allra första kattkaféet öppnade i Taiwan i slutet av 90-talet, sedan dess har fenomenet spridits och blivit omåttligt populärt i bland annat Japan. Liknande kaféer där man kan ta en fika och passa på att leka med en katter har poppar upp i storstäder runt om i Europa, nu senast i Köpenhamn.

Och nu blir även Malmö med kattkafé, något Sydsvenskan var först med att rapportera.

Namnet är Kattoteket – en ihopskivning av katt och bibliotek – och bakom den kattiga satsningen står etologerna och de förre detta studiekamraterna Lisa Berglund och Nayna Andersson. Nästa vecka slår den portabla rastgården i Folkets park i Malmö upp under en prövoperiod på två veckor.

– Just nu har vi två katter, det är Maja och Esther. Och det är de som kommer att vara där under den här pilottiden, säger Nayna Andersson till Metro.

LÄS MER: Katt räddade livet på spädbarn – hyllas världen över

Intill rastgården finns ett kafé som drivs av Bisam, ett lokalt projekt i Malmö. 

– Vi kommer att ha möjligheter till att pyssla och vi komme er att fokuser på hur v kan berika kattmijön.

Tanken med det hela är att erbjuda ett trevligt sätt att umgås och samtidigt höja kattens status. Verksamheten ska vila på tre pelare: Utbildning – om katten som djur – , forskning – där kafét kan fungera som ett sätt att observera katters sociala beteende i relation till människor – samt hälsa och avkoppling.

– Det finns ett glapp mellan forskning och djurägare och det är väl den länken vi vill vara, säger Nayna Andersson.

LÄS MER: London öppnar sitt första kattkafé

Kattoteket kommer att vara öppet klockan 13 till 17 ett par veckor framöver, med start 7 juli, med reservation för regn. Just nu sker deras arbete ideellt och pengarna tas ur egen ficka, men förhoppningarna är att de ska kunna hitta en mer permanent lokal i Malmö där de kan ha en daglig verksamhet. Mer finns att läsa på Kattotekets facebooksida.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur