Frövalvet på Svalbard i Norge vid invigningen 2008.
Frövalvet på Svalbard i Norge vid invigningen 2008.

Inbördeskriget i Syrien har lett till ett första uttag ur ett ”domedagsvalv” på Svalbard. Förvaringsrummet som innehåller frön från hela världen ska säkra världens matförsörjning vid katastrofer och epidemier.

Valvet på Svalbard, som invigdes 2008, ska säkra världens matförsörjning vid naturkatastrofer, epidemier eller om ett kärnvapenkrig skulle bryta ut.

Nu har inbördeskriget i Syrien lett till ett första uttag ur valvet, rapporterar Reuters. 

Forskare vid det internationella forskningsinstitutet ICARDA i Beirut, Libanon, har begärt att få frön av bland annat vete, korn och gräs, som är anpassade för torra regioner.

► LÄS MER: Första skatan på Svalbard

Fröna ska ersätta prover som tidigare förvarades i en genbank nära den syriska staden Aleppo, och som förstörts i kriget.

– Att skydda världens biologiska mångfald på det här viset är precis vårt syfte med det globala frövalvet på Svalbard, säger Brian Lainoff, talesperson för verksamheten, till Reuters.

ICARDA har begärt att få 116 000 prover från valvet på Svalbard. Det underjordiska förvaringsrummet har totalt över 860 000 frysta fröprover från nästan alla världens länder. 

Även om elen skulle sluta fungera skulle valvet förbli nedfruset och låst i åtminstone 200 år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset