Nu attackeras  han från alla håll
Nu attackeras han från alla håll

Stats­minister Reinfeldt talade om ”etniska svenskar” och orsakade en storm på sociala medier. Etablerade politiker har lärt sig använda forum som Twitter för att angripa sina mot­ståndare, säger en medieforskare.

Alliansens dalande opinionssiffror var äntligen på väg att vända uppåt – då hamnade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i en ny mediestorm. Några ord under ett besök på ett bageri i Växjö i måndags orsakade ett Twitteruppror. Så här sa Reinfeldt:

– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.

Bara någon timme efter uttalandet blåste det upp till storm på sociala medier på internet. Privatpersoner, debattörer och politiker har det senaste dygnet bombarderat Twitter och Facebook med sina åsikter om statsministerns uttalande. 

– Politikerna börjar lära sig hur man ska hantera sociala medier. På exempelvis Twitter kan politikerna skriva i princip vad som helst utan att få följdfrågor från kritiska journalister, säger Anja Hirdman, medie- forskare vid Stockholms universitet. 

Samtidigt betonar hon att internetdebatten är helt beroende av etablerade medier för att nå ut. Anja Hirdman använder uttrycket ”förslappad tyckarkultur”.

– På forum som Twitter kan alla tycka. Det krävs inga fakta eller kunskaper i ämnet. Men för att nå ut krävs det att etablerade medier som tidningar, radio och tv hakar på. Annars blir det bara en isolerad debatt som lever och dör ut på internet, säger Anja Hirdman.

Fredrik Reinfeldts pressekreterare Roberta Alenius är förvånad över uppståndelsen.

– Egentligen sa Reinfeldt samma sak som Socialdemokraterna. Arbetslösheten är strukturell och drabbar framför allt grupper som invandrare och ungdomar. Det är där stödet behövs. När folk försöker reducera problemet till två ord som ”etniska svenskar” så blundar man för verkligheten, säger Roberta Alenius.

”Han spelar SD i händerna genom att bekräfta att vissa har mer rätt till Sverige än vad andra har.” Fredrick Federley (C) till Aftonbladet.

”Uttalanden som Reinfeldts är Sverigedemokraternas största vinst. Förskjutningen i debatten. Skillnaden mellan svenskar och RIKTIGA svenskar.” Cherin Awad, jurist, på Twitter.

”Det är inte korrekt att beskriva Sverige som ojämställt. Om vi tittar på gruppen män är det jämställt.” Sara Yazdanfar, SSU, på Twitter.

”Eller förresten, begreppet ’etnisk svensk’ är faktiskt väldigt knäppt i alla samman­hang jag kan komma på.” Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för MP, på Twitter. 

”Det är otäckt att en statsminister pekar ut vissa grupper och särar ut dem i vi och dom.” Stefan Löfven, S-ledare, till TT.

”Räknar man bara etniska svenskar i medelåldern så  har vi inte ett enda ensamkommande flyktingbarn.” Marcus Bohlin, liberal ledarskribent på Sundsvalls Tidning. 

”Och vad menar Reinfeldt med ”etniska svenskar” som term. Menar han de som är födda i Sverige? 2:a generationen? 3:e generationen?” Lena Sundström, journalist och författare, på Twitter.

”Reinfeldt-test: Bland höginkomsttagare i Stockholms län är arbetslösheten låg. Alltså existerar ingen arbetslöshet.” Marita Ulvskog, EU-parlamentariker (S) på Twitter. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset