Under tisdagen meddelade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att det omdiskuterade Fas 3 ska avskaffas. Istället vill regeringen satsa på en mer aktiv arbetsmarknadspolitik.

Regeringen Löfvén har under lång tid planerat att avskaffa det omdiskuterade sista steget i jobb- och utvecklingsgarantin, Fas 3. Och nu ska det löftet bli verklighet.

Fas 3 infaller efter att en arbetslös befunnit sig inom jobb- och utbildningsgarantin i 450 dagar och den arbetslöse får då sysselsättning hos en så kallad anordnare. Den arbetslöse får ingen lön men kan få aktivitetsstöd. Fas 3-anordnaren får 210 kronor varje dag för varje fas 3-deltagare som ersättning.

– Fas 3 har blivit en återvändsgränd, människor fastnar där, nu ska de få riktiga insatser, rikta jobb som extratjänster och möjlighet till utbildning i stället. Och vi kommer också att titta på andra insatser, säger Ylva Johansson på en presskonferens enligt Aftonbladet.

► LÄS MER: Fas 3 fortsätter att svälla

Idag finns det ungefär 36 000 personer inom systemet som nu ska avvecklas gradvis. Från och med den första november ska människor i långtidsarbetslöshet istället för att hamna i Fas 3 erbjudas extrajobb inom välfärdssektorn.  Den anställde kommer få en avtalsenlig lön och arbeta 75 procent för att kunna söka andra jobb. Arbetsgivarna blir ersatta av staden för hela kostnaden.

Initiativet är del av den budget regeringen kommer att lägga fram och som förhandlats fram tillsammans med Vänsterpartiet.

► LÄS MER: Susanna går Fas 3: Det är förnedrande

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset