Maja Reichards brons på 100 meter ryggsim var en överraskning, men nu ska hon försvara guldet på 100 meter bröstsim.
Maja Reichards brons på 100 meter ryggsim var en överraskning, men nu ska hon försvara guldet på 100 meter bröstsim.

Det har redan blivit ett oväntat brons. Men det är nu Maja Reichards Paralympics börjar på allvar.– Jag är här för att försvara mitt guld, säger Maja Reichard.

Bronset på 100 meter ryggsim var helt oväntat för Maja Reichard, som aldrig tidigare hade varit på en mästerskapspall i disciplinen.

Prispallar har hon dock stått på många gånger. Reichard kan fylla en kasse med VM- och EM-medaljer från de senaste åren. Den allra ädlaste: guldet på 100 meter bröstsim från Paralympics i London 2012.

Koll på läget

Då vann hon trots att hon hade svårt att hantera allt runtomkring, trots att det var hennes första Paralympics.

– Jag känner mig lugnare nu, det är inte lika många nya intryck som tar mitt fokus. I London skulle alla berätta för mig hur det var att komma till Paralympics. Nu vet jag det där, jag behöver inte fråga någon, säger Maja Reichard.

Att hon alls är i Rio beror på att hon föddes med RP (Retinitis pigmentos), en ögonsjukdom som i tonåren hade gjort henne helt blind. Men det som många skulle se som en personlig tragedi, har Maja Reichard valt att se som en gåva.

– Vad annars ska det vara? Om jag ser det som det värsta som har hänt mig så kommer mitt liv att bli så. Men vad hade jag gjort om jag inte hade tappat synen? Det vet jag inte. Jag tror absolut inte att jag hade varit med om den här resan, att få åka runt i världen, tävla, träffa vänner och framför allt utveckla mig själv. Jag har lärt mig otroligt mycket om mig själv, både om hur jag ska kunna prestera och hur jag blir en bättre människa, säger Maja Reichard.

Nederländsk världsetta

Hon har också lärt sig hur hon ska bli en bättre simmare. För tillfället är hon en av världens bästa. Men konkurrensen är tuff.

I London 2012 tog Maja Reichard guld på 100 meter bröstsim, men både där, och på 50 meter frisim, har hon fått en sylvass motståndare i nederländskan Liesette Bruinsma. På båda distanserna har Maja Reichard haft världsrekordet, och blivit av med det till Bruinsma.

– Men i mästerskap har hon aldrig varit före mig, säger Maja Reichard.

Så är det, även om det var så nära det kan bli i EM-finalen på 100 meter bröstsim i somras. Då delade de på guldet.

Nu är det först på 50 meter fritt de ska tampas om guldet.

– Det är ett lotteri. Rakast vinner. Den som klarar av att hålla kursen.

Inga gratismedaljer

Som blind simmare är det en av de svåraste bitarna under loppet, att inte svänga av mot de andra banorna.

– När jag inte har något adrenalin i kroppen så går det riktigt rakt. Men adrenalin kommer jag att ha, det gäller bara att hålla fokus.

Och på tisdag kommer sedan Maja Reichards paradgren: 100 meter bröstsim.

– Jag har mina tidsmål, men jag är självklart med och simmar om medaljerna. Jag kommer inte att ge bort någon gratismedalj. Jag är här för att försvara mitt paralympiska guld.

Jonas Ekströmer/ TT
Maja Reichard blev paralympisk mästare på 100 meter bröstsim i London för fyra år sedan.
Björn Larsson Rosvall/TT
Maja Reichard.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset