Ninjas in Pyjamas och Red Reserve är två av de svenska lagensom kämpar för en chans att ta sig till majorn.
Ninjas in Pyjamas och Red Reserve är två av de svenska lagensom kämpar för en chans att ta sig till majorn.

Kampen om en plats i Counter strike-majorn i London står för dörren. Men först ska de lyckliga åtta utses i helgens stängda minor-kval som trampar igång redan under fredagen.

Den svenska närvaron i den europeiska delen av det stängda kvalet till minor-turneringen går inte att klaga på. Av 16 lag är inte mindre än tre helsvenska. Det tillsammans med Heroics Adam ”Friberg” Friberg och Andreas ”MODDII” Fridh gör att antalet svenskar är högre än någon annan nation på spelarfronten.

LÄS MER: Nu är det bevisat – esport bättre än fotboll

Ninjas in Pyjamas är det mest iögonfallande laget bland de svenska deltagarna. Laget gjorde sig nyligen av med awp-stjärnan William ”draken” Sundin för att med sin ersättare Jonas ”Lekr0” Olofsson sluta på en 5-6:e plats i Asia Championship. Nu har laget spelat ihop sig några veckor till och har pressen på sig att visa att bytet var rätt beslut.

HeatoN tror på dubbelt svenskt

I det senaste avsnittet av podden Nipcast med Emil ”Heaton” Christensen och Ninjas in Pyjamas vd Hicham Chahine tar esportlegendaren upp varför det behövs ett svenskt avancemang från minorn.

– Svensk Counter strike behöver framgångar. Fnatic har vunnit några turneringar och NiP har vunnit några turneringar. Men för att vara ärlig är svensk Counter strike inte alls vad det brukade vara och jag både tror och hoppas att Sverige kommer att börja prestera igen. Jag vill ha tre-fyra topplag precis som Danmark har och vi är inte där just nu, men jag hoppas att vi kommer dit, säger Emil ”HeatoN” Christensen efter att ha tippat Ninjas in Pyjamas och Red Reserve som de två lag som till slut tar sig till majorn.

Japaleno gjorde succé i öppna kvalet

Red Reserve som fram till för bara någon vecka sedan var känt som Godsent är ett svenskt ”wild card” som fortfarande har kvar att ta steget ut bland de stora namnen. Talangen finns där och kanske blir det här deras chans att visa upp sig efter besvikelsen i Dreamhack Open.

LÄS MER: Experten: Svenska CS-scenen saknar djupet Danmark har

Det svenska lag som sticker ut mest är dock Japaleno som tagit den långa vägen genom det öppna kvalet för att ta sig hit. Att de har en chans mot lag som AGO, Heroic och NiP får ändå anses vara osannolikt.

Åtta av lagen i kvalet går vidare till europeiska minorn 19 juli där de två lag som placerar sig bäst kvalificerar sig till den stora majorn i London i september.

Första matcherna spelar 18:00 under fredagen.

Svenskhoppen i stängda minor-kvalet

Ninjas in Pyjamas
Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund
Patrik ”f0rest” Lindberg
Fredrik ”REZ” Sterner
Jonas ”Lekr0” Olofsson
Dennis ”dennis” Edman

Heroic
Adam ”Friberg” Friberg
Andreas ”MODDII” Fridh

Red Reserve
Fredrik ”freddieb” Buö
Hampus ”hampus” Poser
Ludvig ”Brollan” Brolin
Joakim ”disco doplan” Gidetun
Simon ”twist” Eliasson

Japaleno
Daniel ”djL ” Narancic
Joakim ”Relaxa” Gustafsson
Fredrik ”FREDDyFROG” Gustafsson
Niclas ”PlesseN” Plessen
Linus ”Bååten” Bååt Andersson

LÄS MER: 5 spel med hög potential att ta esporten med storm framöver

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset