Markus Gustafsson, 82, från sollefteå har tidigare behövt stå på sitt tak för att kunna smsa. 
Markus Gustafsson, 82, från sollefteå har tidigare behövt stå på sitt tak för att kunna smsa. 

För ett år sen rapporterade SVT om Markus Gustafsson, 82, som fick klättra upp på sitt tak för att kunna smsa. Något han inte längre behöver göra då täckningen blivit bättre i Västernorrlands län.

Markus Gustafsson bor i Graninge utanför Sollefteå. Ett ställe där det för ett år sen var svårt att få täckning på mobilen. För att kunna sms:a fick han istället klättra upp på taket, där han byggt en plattform han kunde stå på, vilket SVT var först med att rapportera. 

Nu, ett år senare, ger Markus Gustafson det glada beskedet att mobiltäckningen blivit bättre.

– Jag är van att leta signaler men nu är det bättre. Det är en trygghet, säger han till Metro.

►LÄS MER:  Här är skolan som har infört totalförbud mot mobiler

Markus Gustafsson har också märkt att täckningen blivit bättre när han är ute och kör bil.

– När jag kör runt med bilen så har jag bra täckning så då slipper man vara nervös.

Sollefteå ligger i Västernorrlands län och enligt en rapport från Post- och telestyrelsen så har utbyggnad av 3G och 4G framförallt skett i just Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län. Under 2015 har också cirka 5 900 nya tekniketableringar gjorts runt om i landet, vilket innebär att nya mastplatser tillkommit eller att befintliga har uppgraderats. Vilket kan vara förklaringen till att Markus Gustafsson fått bättre mobiltäckning. 

Förutom att täckningen blivit bättre hos Markus Gustafsson så visar en ny rapport från Bredbandskollen att det även blivit snabbare att mobilsurfa i Västernorrlands län och på andra ställen i Sverige. Hastighetsutvecklingen har varit störst i Norrland vilket gjort att de flesta länen där har snabbare mobilsurf än i många län söderut. Minst utveckling ser man i Blekinge där nästan ingen förändring skett alls.

SVT:s inslag om Markus Gustafsson som gick upp på taket för att få mobiltäckning blev utsett till SVT:s bästa nyhetsberättande. 

►LÄS MER:  Så många skadas i trafiken – av mobiler

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset