För uteliggare, här i Stockholm, väntar ännu kärvare tider när kylan sätter in. Arkivbild.
För uteliggare, här i Stockholm, väntar ännu kärvare tider när kylan sätter in. Arkivbild.

Vintern tvingar storstädernas uteliggare att söka sig inomhus på nätterna.Visa dem medmänsklighet, manar en hjälporganisation i Stockholm.

Stadsmissionen, Filadelfiakyrkan, Frälsningsarmén och andra hjälpare är beredda på ökat tryck på härbärgen och andra boenden för "traditionellt" utslagna människor. Lägg därtill många EU-migranter som sover utomhus.

I Stockholm har Convictus tre dagverksamheter och två natthärbärgen för hemlösa medborgare från och utanför EU. Inför vintern har resurserna utökats till 52 platser.

– Det var en ganska mild vinter förra året, men nu har det börjat ganska illavarslande, säger Convictus verksamhetschef Claes Heijbel.

"För jäkligt"

I huvudstaden pågår en debatt om så kallad exkluderande design, det vill säga att fastighetsägare sätter upp hinder som gör att hemlösa inte kan övernatta under trappavsatser till exempel.

– Det tycker vi är för jäkligt. Det är ändå något slags skydd även om folk får sova utomhus, säger Claes Heijbel.

Många fastighetsägare och bostadsrättsföreningar uppmanar boende att försöka hålla värmesökande borta. Claes Heijbel efterlyser mer humanitet visavi uteliggarna:

– Det är bättre att prata med dem än att kalla på polis och ställa till en situation. Vad gör det om de får tillbringa natten i en trappa?

Akuta behov

Stockholms Stadsmission har en nattjour med uppsökande verksamhet eftermiddagar, kvällar och nätter – på gator, i tunnelbanan, i parker. Medarbetarna söker kontakt med människor i akut behov av en sovplats under natten.

– Helt klart är att i och med att de kalla vinternätterna kommer så blir situationen ännu svårare för alla som lever i hemlöshet, säger presskontakt Maria von Sydow.

På Linköpings stadsmission ser man an vintern med tillförsikt. I staden finns knappt några uteliggare, enligt biträdande direktor Lars Linebäck:

– Vi har en bra kommunledning som alltid sett till människan. Förutsättningarna skapades redan 1995 med de första andrahandskontrakten som ger boenden för de människor som annars skulle ha varit uteliggare.

Stadsmissionen, kommunen och en privat aktör erbjuder tillsammans ett 60-tal platser i Linköping. Den 15 november öppnar stadsmissionen dessutom ett härbärge med 25 platser för EU-migranter.

– De sover i tält och bilar nu, säger Lars Linebäck.

Jonas Ekströmer/TT
Exempel på exkluderande design i Stockholm riktad mot hemlösa och tiggare. "För jäkligt", säger en hjälporganisation till TT. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset