Att ha burka på sig kan leda till böter i Schweiz. En kanton i sydöstra delen av landet har infört ett nytt förbud mot slöja.

En region i Schweiz inför nu förbud mot burka. Den som bär slöja offentligt, i butiker, restauranger eller på allmän plats kan straffas med böter på 85 000 kronor, skriver The Local.
 

►LÄS MER: Kommunalråd vill förbjuda burka


Det är i italiensktalande kantonen Ticino, i sydöstra Schweiz, som förbudet nu införts av det lokala parlamentet. Förbudet gäller heltäckande slöja, alltså burka och två tredjedelar av befolkningen stödjer beslutet, enligt en folkomröstning från september 2013.

Det lägsta bötesbeloppet är 100 franc och det högsta 10 000 franc. Det motsvarar 850 respektive 85 000 kronor. Lagen har inget inbyggt undantag för turister och den som besöker landet, och regionen, kommer att informeras på flygplatsen och vid tullstationer i Italien.


►LÄS MER: Hon är H&Ms första modell med slöja – hyllas på sociala medier


Sedan tidigare har Belgien och Frankrike infört förbud mot burka. Men kritiker menar att beslutet varit en katastrof. Agnès de Féo, sociolog och filmskapare, säger att det i Frankrike både spätt på islamofobin och gett extrema islamister en anledning att göra revolt mot den franska staten.

– De som åkt för att kriga i Syrien säger att lagen är en av de saker som uppmuntrat dem. De såg det som en lag mot islam. Det fick effekten av att skicka budskapet att islam inte är välkommet i Frankrike, säger hon till The Local.
 

►LÄS MER: Så tar kvinnor i Iran av sina slöjor i protest – hyllas på nätet

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik