Bilden av Sharbat Gula, flykting från Afghanistan, togs av fotografen Steve McCurry på 80-talet. Den blev världsberömd som omslagsbild till magasinet National Geographic. Arkivbild.
Bilden av Sharbat Gula, flykting från Afghanistan, togs av fotografen Steve McCurry på 80-talet. Den blev världsberömd som omslagsbild till magasinet National Geographic. Arkivbild.

En bild av den afghanska flickan blev världsberömd. Nu, 30 år senare, är Sharbat Gula dömd till två veckors fängelse i Pakistan och sedan ska hon deporteras till Afghanistan.

Bilden togs i ett flyktingläger och publicerades i National Geographic på 80-talet. I förra veckan greps Sharbat Gula, anklagad för att leva i Pakistan med falska id-handlingar. När hon framträdde inför domstolen på fredagen erkände hon, enligt advokaten Mubashar Nazar som också säger att hon har avtjänat det mesta av straffet.

Efter domen har hon talat med nyhetsbyrån AFP från ett sjukhus i staden Peshawar där hon vårdas för hepatit C. Gula uppger att hennes make och en av hennes döttrar har dött av hepatit C. Hon sade också att hon betraktar Pakistan som sitt hem eftersom hon levt där länge.

Afghanistans konsulat meddelar att hon har betalat böter, och att hon kommer att få hjälp att ta sig till Afghanistan på måndag.

– I årtionden var hon världens mest kända flykting och symbolen för Pakistans generösa flyktingmottagande. Nu blir hon i stället en symbol för dess grymhet, säger Champa Patel, Amnesty Internationals Sydasienchef.

Fotografen Steve McCurry, som tog bilden av Sharbat Gula som barn, återfann henne 2002 i en afghansk by. Då var hon gift med en bagare och hade tre döttrar.

Pakistanska myndigheter uppger att hon ansökte om id i Peshawar 2014 på falska grunder.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR återvänder nu hundratusentals afghaner till hemlandet av fruktan för skärpt flyktingpolitik i Pakistan

Mohammad Sajjad/AP/TT
Sharbat Gula i pakistansk domstol på fredagen. På måndag ska hon deporteras till Afghanistan.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset