Nu blir Stockholm invaderat – av bin I torsdags invigdes Naturskyddsföreningens bikupa mitt på Åsögatan. Både grannar och skolklasser från Maria Elementar medverkade. 
Nu blir Stockholm invaderat – av bin I torsdags invigdes Naturskyddsföreningens bikupa mitt på Åsögatan. Både grannar och skolklasser från Maria Elementar medverkade. 

Sommaren närmar sig med stormsteg. Likaså bina, som i år tas emot med öppna armar – runtom i centrala Stockholm.

Nu har sommarsäsongen med bin satt i gång. Om ett par veckor kommer bikupor att ställas ut i bostadsområden runt om i Stockholm.Som ett led i miljöarbetet vill kommunala fastighetsbolaget Stockholmshem i samarbete med Hyresgästföreningen och Bee Urban ställa ut bikupor i Aspudden, Hökarängen, Årsta dal och på Södermalm.

I torsdags, som en del av miljövänliga veckan, placerades en bikupa ut på taket till Naturskyddsföreningen på Åsögatan i Stockholm. Tillsammans med skolklasser från Maria Elementar kommer man också att bygga humlebon. Men det är bara början.

Biodling i stadsområden blir alltmer populärt. Bin trivs i städer där växtligheten är mer varierad än monokulturen på  landsbygden.

– Och det ökade intresset för odling i bostadsområden kräver bin för pollinering av växter. Bin är även viktiga för att reglera klimatet, säger Karolina Lisslö på Bee Urban. 

– Bikuporna är ett sätt för oss att bidra till att öka den biologiska mångfalden i storstaden, säger Anders Dahlgren på Stockholmshem.

Bikuporna kommer att leasas från Bee Urban som ansvarar för skötseln och ser till att bina inte svärmar. Många kan vara rädda för bistick men bin är i regel inte intresserade av mat eller saft som getingar. Bin letar efter nektar bland växter och blommor.

– Hyresgäster som blivit informerade vid bomöten vill istället veta vad man kan odla på balkongen som bin gillar, säger Hyresgästföreningens Åsa Brixberg.

Bikuporna kommer att byggas in för att hindra förstörelse, säger Anders Dahlgren.

– Av de hyresgäster som informerats vill flera hjälpa till att ansvarar för bikuporna och gå som lärlingar hos Bee Urban. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset