Nu börjar en ny sexualbrottslagstiftning gälla – den så kallade samtyckeslagen. Hur skiljer den sig mot den tidigare lagen? Sara Bäckström och Pelle Ullholm på RFSU reder ut.

Sex ska vara frivilligt. Det är utgångspunkten för den nya lagen som träder i kraft 1 juli 2018.

– Det behövs inte längre hot eller våld för att någonting ska klassas som en våldtäkt, säger Sara Bäckström, förbundsjurist på RFSU.

Den som gör någonting sexuellt med någon som inte deltar frivilligt gör någonting olagligt. Sådana handlingar ska klassas som våldtäkt eller sexuellt övergrepp, beroende på vilken handling det är.

Olagligt att tvinga fram ”ja”

Samma sak gäller om gärningsmannen har tvingat fram ett frivilligt deltagande – ett ”ja” – genom till exempel hot eller våld. Man får inte heller utnyttja att någon är redlöst berusad.

– Den som sover kan självklart aldrig ge uttryck för ett frivilligt deltagande.

LÄS MER: Därför kan majoriteten våldtagna inte göra motstånd

Passivitet är i princip inte ett tecken på att någon deltar frivilligt, förklarar Sara Bäckström.

– Sannolikheten är att den personen gått in i ett tillstånd som kallas för ”frozen fright”. Samtycke kan man inte ge på förhand.

Oaktsamhet straffbart

Med den nya lagen kan man också bli dömd om man är oaktsam. Det kan få betydelse om en åklagare har lyckats visa att en våldtäkt ägt rum, men inte kunnat visa att gärningsmannen hade uppsåt att begå en våldtäkt.

LÄS MER: Sexualupplysaren: Så skapar du samspel i sängen

Då kan domstolen pröva om personen borde ha förstått att det var någonting fel i den situationen. Personen kan då få ett straff – även om hen hävdar att hen inte förstod. Det krävs grov oaktsamhet för att bli dömd. Brottsrubriceringarna heter oaktsam våldtäkt eller oaktsamt sexuellt övergrepp, beroende på handlingen som utförts.

”Tydlig koppling mellan maskulinitet och sexualbrott”

Att inte vara oaktsam i sexuella situationer borde vara lika självklart som att inte vara oaktsam när man kör bil, tycker Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

– Så diskutera gränser, kommunikation och ömsesidighet nu när det finns en lag som tar avstamp i det, säger han.

LÄS MER: Frätande syra och ihopsydda förhudar – så skulle Cornflakes-kungen stoppa onani

Särskilt viktigt är det att diskutera det här med unga killar och män, enligt Pelle Ullholm.

– Det finns en mycket tydlig koppling mellan maskulinitet och sexualbrott, men maskulinitet är alltid föränderligt. Så ta chansen och bjud in unga killar och män i det förändringsarbete vi behöver.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset