Nu har fotbollslaget Rosengård fått igenom det hos Uefa – att ha en prideflagga på matchtröjan. "Vi är stolta över att ha flaggan där", säger Rosengårds vd Klas Tjebbes till Metro.

När fotbollslaget först ställde frågan till Uefa var svaret nej. Men vd:n Klas Tjebbes gav sig inte. 

– Jag skrev till dem i ganska snäll ton och argumenterade väl bra. Till slut svarade de att de inte kunde godkänna det enligt sina stadgar, men att de å andra sidan heller inte såg någon anledning att förhindra det, säger han till Sydsvenskan.

LÄS MER: Här protesterar Zea mot homofobisk präst – med en prideflagga

Och tjatandet lönade sig. Uefa gav sig och i dag kunde spelarna poserna med en tröja med en regnbågsflagga på ryggen. 

– Idén kom vi på tidigt i vintras. Vi tyckte det var en rolig grej och ett annat lag har Skåneflaggan, vi ville ha något som vi står för och vi jobbar mycket med inkludering, integration och flyktingar. Vi är en värderingsstyrd klubb men vi var tvugna att skicka det till Uefa. Men det hade varit konstigt om de hade tyckt något annat. Vi är stolta över att ha flaggan där, säger Tjebbe till Metro. 

Det är inte första gången som Prideflaggan har väckt känslor i sportsammanhang. När handbollslandslagets lagkapten Tobias Karlsson ville bära en armbindel med regnbågsfärgerna under EM stoppades han och friidrottaren Emma Green fick ta bort nagellacket som var i regnbågens färger under VM i Moska 2013. 

LÄS MER: Här protesterar hon – med färgat nagellack

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sport