Franska modellen Isabelle Caro i en kampanj mot anorexi i Italien 2007. 2010 dog Caro efter ett modelljobb i Tokyo.
Franska modellen Isabelle Caro i en kampanj mot anorexi i Italien 2007. 2010 dog Caro efter ett modelljobb i Tokyo.

Frankrike har nu en lag som förbjuder modehus att anlita för smala modeller. Straffet är fängelse och böter på upp till 75 000 euro.

Den modeagentur som anlitar en anorektisk modell kan nu få höga straff i Frankrike. På fredagen röstades en ny lag igenom som förbjuder modeller med ett BMI under 18.

– Tanken på straffet kommer att ha en självreglerande effekt på hela branschen, säger politikern Olivier Véran, som var den som lade fram förslaget, enligt TT.

En kvinna som är 175 centimeter lång måste väga minst 55 kg för att ha ett BMI, Body mass index, över 18. Enligt det franska hälsodepartementet är det mellan 30 000 och 40 000 personer som lider av anorexi i Frankrike. 90 procent är kvinnor.

Frankrikes modeindustri är stor och enligt den nya lagen måste modellerna vägas regelbundet för att se till att reglerna efterföljs. Även sajter som uppmuntrar till anorektiska skönhetsideal är numera förbjudna i landet, skriver The Verge.

Sedan tidigare har Italien, Israel och Spanien infört liknande lagar. Modeagenturer som anlitar för smala modeller får där betala böter. Metro har tidigare skrivit om lagförslaget som alltså nu röstats igenom av den franska nationalförsamlingen.

2013 avslöjade Metro hur agenturer försökte värva modeller utanför en anorexiklinik i Stockholm.

– Vi tycker att det är helt förkastligt. Man har stått utanför kliniken och raggat på våra flickor för att man vet att de är väldigt smala. Det sänder helt fel signaler, när flickorna samtidigt behandlas för ätstörningar, sa Anna-Maria af Sandeberg, verksamhetschef och överläkare vid kliniken, då till Metro.

►LÄS MER: Nytt lagförslag: Att anlita för smala modeller kan ge fängelse

►LÄS MER: Agenturer värvade modeller utanför anorexiklinik

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset