Drygt 55 000 svenska konton kan ha hamnat i händerna på Cambridge Analytica.
Drygt 55 000 svenska konton kan ha hamnat i händerna på Cambridge Analytica.

87 miljoner människor kan ha fått sin information delad med Cambridge Analytica. Nu ska Facebook berätta om du är en av dem. Så här informeras du.

Från klockan 18.00 på måndagskvällen ska alla Facebookanvändare börja få reda på om deras information kan ha delats med Cambridge Analytica, rapporterar BBC. 

Alla användare på Facebook ska då få upp ett informationsmeddelande högst upp i flödet. Meddelandet kommer att se olika ut beroende om du kan vara drabbad eller inte.

Här ger Facebook exempel på hur informationen kan se ut beroende på om du är drabbad eller inte. Foto: Facebook

Facebook kommer även att informera på ett tydligare sätt vilka appar användarna använder och vilken data som kan ha samlats in via dessa appar.

LÄS MER: Du kan ladda ner en fil med allt Facebook vet om dig – så här gör du

Totalt kan omkring 87 miljoner användare ha drabbats i Cambridge Analytica-skandalen. De flesta av dem, drygt 70 miljoner, uppges vara amerikanska användare.
I Sverige ska drygt 55 000 användare ha drabbats.

Cambridge Analytica kom bland annat över datan genom att användare använde appen ”This is your digital life”. Det räckte med att en av dina vänner gjorde testet för att även din information skulle kunna delas.

Facebook har vidtagit en rad åtgärder i kölvattnet av skandalen. Grundaren Mark Zuckerberg bad även om ursäkt i en annons i en rad stora tidningar i slutet av mars.

”Vi har ett ansvar att skydda er information. Om vi inte kan göra det, så förtjänar vi inte den”, stod det i annonsen som undertecknades av Facebookgrundaren.

LÄS MER: Så ska krisdrabbade Facebook vinna tillbaka förtroendet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset