Charlotte Kalla med tränaren Magnus Ingesson (till höger).
Charlotte Kalla med tränaren Magnus Ingesson (till höger).

Hon har tränat på egen hand.Hon har haft en överbelastningsskada.Hon missade Sverigepremiären.Charlotte Kalla vågar inte gissa hur det kommer att gå i sin världscuppremiär i Ruka.

Inte oväntat har personlige tränaren Magnus Ingesson följt med Charlotte Kalla ändå in på skidspåren i den nordfinska orten.

Det är honom hon lutar sig mot när det kommer till skidåkningen.

– Det är en trygghet att få ha honom på plats, det är nu nerverna kommer med. Åkmässigt är det inga stora grejer som vi filar på dagarna innan start, mer jobba på det vi har gjort under hela säsongen, säger hon inför ännu en vinter i skidspåren.

– Det är jättesvårt att veta var jag står så här i början av säsongen. Speciellt när jag inte kört något race. Sen vet jag inte hur mycket sjukdomsperioden kommer påverka. Men jag har varit gång med träning nu ett tag så det är bara ut och försöka göra mitt bästa. Men nog kan jag vara väldigt nyfiken på var nivån ligger. Samtidigt har jag inte behövt vara så mycket värderande mot andra heller och det kan ta energi det också.

Trots skadan under hösten som gjort att hon missat överkroppsträning, där ju stakning är en viktig del, och fått ta till alternativ träning, känner sig Kalla nöjd med sin privata satsning.

– Jag är väldigt nöjd med den träningssommar- och höst jag har haft. Det har varit bra energi över hela året. Det är bitar jag plockar med mig nu när det är skarpt läge.

Tuff premiär

I snöyra i Ruka handlar det om klassisk åkning som ska stämma i en mil. Där Kalla behöver sin bästa stakteknik. Inte alldeles lätt när vinden driver snön över spåren.

– Det handlar verkligen om att försöka få ihop åkningen nu. Det finns en hel del stakpartier längs den här banan så det kommer verkligen bli en utmaning, säger hon.

– Även om det känns bra med stavträffarna då och då så gäller det hålla ihop det och ha uthålligheten. Den kanske inte riktigt är där just nu, men det finns också massvis med tid fram till VM i Lahtis att jobba på den.

Magnus Ingesson håller med:

– Det är nog uthålligheten i stakningen som är ett frågetecken efter skadan. Hon kan gå på max, det är eventuellt uthålligheten som blivit lidande. Det får vi se nu, säger han.

På plats

Ingesson planerar att vara med vid ytterligare två världscuphelger före jul, Davos och La Clusaz, samt i Ulricehamn och Falun i januari, innan det är dags för upptaktsläger inför VM och så höjdpunkten, VM i Lahtis i slutet av februari.

Men visst vill Charlotte Kalla få en del besked redan nu när världscupen drar i gång.

– Det viktiga är att få det att stämma och verkligen vara beredd på att ge allt jag har.

– Jag hoppas ju att jag ska kunna vara med högt upp. Samtidigt vet jag inte vad sjukdomsperioden har gjort. Det här är en första indikation.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset