Ännu en mexikansk stat godkänner samkönade äktenskap. Fjärde i ledet blir staten Jalisco.
Ännu en mexikansk stat godkänner samkönade äktenskap. Fjärde i ledet blir staten Jalisco.

Efter en åsiktstvist mellan Högsta domstolen och delstater ogiltigförklaras nu staten Jaliscos lagen om att giftermål bara är mellan en man och en kvinna. Därmed ska det bli fritt fram för samkönade par att gifta sig utan besvär i staten.

Förra året utfärdade Högsta domstolen i Mexiko en dom om att det är emot landets konstitution att förbjuda samkönade äktenskap. Därmed skulle äktenskapen tillåtas i hela landet. Det har dock tagit sin tid att gå från teori till praktik.

►LÄS MER: Vägrade viga samkönade par – nu hamnar hon i fängelse

Nu har samma instans ogiltigförklarat en delstatslag som definierar ett äktenskap enbart mellan en man och en kvinna i staten Jalisco. Beslutet innebär att Jalisco blir den fjärde staten i ledet där homosexuella par kan gifta sig utan att få ett godkännande, rapporterar amerikanska ABC News.

Högsta domstolens beslut att tillåta samkönade äktenskap i landet anses vara en ”rättsvetenskaplig avhandling” snarare än en dom av staterna i landet och innebär i praktiken att samkönade par behöver stämma sin delstat för rätten att få gifta sig och vänta på ett avgörande beslut från domstol i varje enskilt fall.

►LÄS MER: Samkönade äktenskap i hela USA

Med domen som kom i tisdags innebär att staten Jalisco, med Mexikos näst största stad Guadalajara, nu ska etablera en allmän rätt för par av samma kön att gifta sig och att boende där längre inte behöver stämma staten för sin rätt till giftermål.

Tidigare har rättigheter för samkönade äktenskap etablerats i huvudstaden Mexico City och i staterna Coahuila och Quintana Roo. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik