Efter mycket diskussion står det nu klart att även transtjejer får vara med i Girl scouts of the USA. Men beslutet får kritik från konservativa grupperingar i USA.

Scoutrörelsen i USA har ofta fått kritik för att den exkluderar vissa människor från att vara del av den. Bland annat får inte ateister inte engagera sig i Boy scouts of America, och det var först nyligen som öppet homosexuella fick bli aktiva.

Girl scouts of the USA har traditionellt varit mer inkluderande. Redan 1993 fick agnostiker och ateister bli medlemmar, och efter mycket diskussion och otydliga policies står det nu också klart att transtjejer, alltså personer som definierar sig som kvinnor men tilldelades ett annat kön vid födseln, får vara med i den amerikanska flickscoutrörelsen.

► LÄS MER: Nu vill Obama förbjuda ”terapi” som ska omvända transsexuella

– Vår position är inte ny. Den går ihop med vår fortsatta kamp för att vara inkluderande, sa Andrea Bastiani Archibald, Girl scouts of the USAs flickexpert till CNN.

Transtjejer har tidigare i vissa fall fått bli medlemmar i Girl scouts of the USA, men det är först nu organisationen så öppet gått ut med att alla tjejer får vara med i organisationen.

”Om en flicka av sin familj, skola och samhälle erkänns som flicka och lever som en flicka är flickscouterna en organisation som kan ge henne ett sammanhang som är både emotionellt och fysiskt säkert. När vi möter ett komplext 2000-tal behöver vi ett land där alla flickor får nå sin fulla potential”, skrev Andrea Bastiani Archibald i ett blogginlägg.

► LÄS MER: Queerpersoner berättar om hot och våld på Twitter

Detta betyder dock inte att alla flickscoutgrupper i USA kommer att låta transtjejer vara med. Den nationella organisationen ger bara råd till de 112 lokala underföreningarna, som alla är separata organisationer.

Beslutet har fått kritik från konservativa grupperingar i USA.  Bland annat startade den fundamentalistiskt kristna organisationen American family association en namninsamling som ville att bara ”biologiska flickor” skulle få vara med i flickscouterna.

”Det här betyder att organisationen måste erkänna transsexualism som en normal livsstil. Pojkar i kjolar och smink kommer att få vara med”, skrev organisationen.

Men Andrea Bastiani Archibald tar lätt på den kritiken.
– Lyckligtvis finns vi inte till för våra kritiker. Vi är stolta att finnas till för alla flickor, sa hon till CNN.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset