Bilden är regisserad.
Bilden är regisserad.

Under fredagen trädde en ny lag i kraft i den amerikanska delstaten Virginia som förbjuder minderåriga från att gifta sig. Den nya lagstiftningen kommer efter en lång kamp från aktivister som menar att den tidigare lagstiftningen möjliggjorde tvångsäktenskap. Tidigare kunde barn så unga som tolv gifta sig i delstaten.

Länge kunde 12-åringar i den amerikanska delstaten Virginia gifta sig, så länge de var gravida och hade föräldrarnas tillstånd. Mellan 2004 och 2013 gifte sig 4 500 barn i delstaten, 200 av dessa var under femton år. Enligt data från delstatens hälsodepartement var 90 procent av de barn som gifte sig flickor, och ibland var makarna flera tiotal år äldre.

► LÄS MER: Förbud mot barnäktenskap i Pakistan drogs in: "Oislamiskt"

Det kommer nu ändras, efter att delstaten nu röstat igenom ny lagstiftning som trädde i kraft under fredagen. Minimiåldern för att få gifta sig kommer nu att uppgå till arton år. Det skriver Washington Post.  

Beslutet kommer efter en lång kamp från aktivister, som menar att den tidigare lagstiftningen möjliggjorde tvångsäktenskap och trafficking. Organisationen Tahirih Justice Center, som kämpar mot tvångsäktenskap i USA, är en av de grupper som kämpat för en lagförändring.

– Vi hoppas att lagstiftare kommer se det som nu händer i Virginia som ett uppvaknande kring hur lagstiftning kan möjliggöra att barn gifts bort i tvångsäktenskap, sa Jeanette Smoot, organisationens rådgivare i frågor som rör policy och strategi, till Washington Post.

Enligt Unicef har över 700 miljoner kvinnor världen över gifts bort som barn. Och i USA finns det fortfarande flera delstater, som Maryland och Massachusetts, som låter barn gifta sig.

► LÄS MER: Fler gifta barn har kommit till Sverige: ”Lagen ska gälla alla”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott