En prostituerad i det ökända prostitutionsdistriktet Bois de Boulogne. 
En prostituerad i det ökända prostitutionsdistriktet Bois de Boulogne. 

Frankrike gör nu som Sverige och förbjuder sexköp. "Det betyder otroligt mycket för de kvinnor som drabbas av prostitution och är en seger för kvinnorörelserna i Frankrike och Europa" säger Clara Berglund Generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby.

Sexköp förbjöds i Sverige 1999. Sedan dess har Norge och Island följt Sveriges exempel och nu gör Frankrike detsamma rapporterar ETC.

Den 6 april röstade det franska parlamentet igenom sexköpslagen. Att Frankrike nu inför sexköpslagen efter en flera år lång process innebär enligt Clara Berglund en seger för kvinnors mänskliga rättigheter. 

– Införandet av sexköpslagen betyder jättemycket eftersom det är ett effektivt sätt att sätta stopp på efterfrågan, säger hon.

► LÄS MER:  Prostituerade Johanna: Man står inte så högt i kurs

Poängen med sexköpslagen är att den förbjuder att köpa men inte att sälja. Lagens utformning bidrar därför till att minska efterfrågan.

Enligt Clara Berglund behövs sexköpslagen i dag mer än någonsin.

– När Sverige införde sexköpslagen 1999 var vi det första landet i världen men nu har det gått en tid och det är starka strömmar som ifrågasätter lagen. De säger att det är kvinnans eget val men en människa kan in köpas och det är ett brott mot mänskliga rättigheter, säger hon.

Även Kanada, Storbritannien och Irland överväger att följa Sveriges exempel och införa lagen.

► 

LÄS MER: 

Maria, 29: "Män tror att jag är prostituerad – frågar vad jag kostar"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Brott