Marinens musikkår vid ett annat tillfälle.
Marinens musikkår vid ett annat tillfälle.

Enbart svenska medborgare är välkomna till Marinens musikkårs konsert, enligt deras nya regler. Det skulle kräva mer bevakningspersonal om utländska medborgare kom dit, säger Försvarsmakten Marinbasens kommunikationschef Carolina Lorentzson Nilsson, till Metro.

Nu är det förbjudet för icke-svenska medborgare att gå på Marinens musikkårs konsert i Vasaskjulet i Karlskrona, något som Blekinge Läns tidning var först med att rapportera om.

– Inför ett sådant här evenemang eller aktivitet så gör man en säkerhetsanalys. Då har man kommit fram till att tar man in utländska medborgare vid det här tillfället drar det bevakningsresurser. Vilket innebär en högre kostnad för skattebetalarna, säger Carolina Lorentzson Nilsson, kommunikationschef vid Försvarsmakten Marinbasen, till Metro på frågan om vad som fick dem att införa regeln.

Hon säger att man hellre sparar den bevakningsresursen till de stora kommande övningarna senare i år.

Vad innebär bevakningsresurser?

– Bevakningspersonal. Det krävs mer personal, säger Carolina Lorentzson Nilsson, som inte kan gå in på hur mycket extrapersonal det handlar om.

LÄS MER: ”Partier oense om miljarder till försvaret”

Vad är det som gör att det krävs mer personal om icke-svenska medborgare är med?

– Ja, vad ska man säga. Det här är ju ett svenskt skyddsobjekt och vem som helst får inte tillträde hit. Är du svensk medborgare så kan du komma in, men är du utländsk medborgare så kan du vid det här tillfället inte komma in.

Kan du förstå att en del kan se det här som diskriminerande?

– Ja, det kan jag förstå att man kan tycka. Det är klart att det är tråkigt för dem som blir drabbade. Men det går ju att se den här musikkåren på många andra platser, så detta är inte det enda tillfället.

På vilket sätt skulle en icke-svensk medborgare vara till besvär om man jämför med en som är svensk medborgare?

– Jag vet inte om jag kan säga så mycket mer om det. Det är ett svensk skyddsobjekt, helt enkelt. Det finns guidad tur man kan gå på till exempel om man vill se världsarvet. Då är det tillåtet för utländska medborgare också. Men då har man en säkerhetsutbildad guide som är med hela tiden.

LÄS MER: ”Försvaret kan inte möta intresset för unga”

Vad är det för slags hot ni anser kan inträffa om en icke-svensk medborgare går på konsert?

– Det kan jag inte gå in på, vad det är som gör att man har kommit fram till det i den analysen.

Rudolf Kientz, utländsk medborgare som gått på flera konserter i Vasaskjulet och som haft en stuga med sin familj i Karlskrona i 26 år, säger till BLT att de känner sig ledsna över att ha blivit exkluderade från konserten.

– Vi är mycket ledsna, vi vill bara lyssna på musiken. Det känns diskriminerande, säger han till tidningen.

Konserten det handlar om sker vid ett tillfälle inne i Vasaskjulet som ligger inne i örlogshamnen i Karlskrona. Det är den enda konserten per år i Vasaskjulet som är öppen för allmänheten. Musikkåren spelar även på andra platser i Karlskrona.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Försvaret