Nu finns thaimat i varje hörn "Det är nyttigare än vanlig snabbmat och man blir mätt. Samtidigt går det fort att göra", säger Alma.
Nu finns thaimat i varje hörn "Det är nyttigare än vanlig snabbmat och man blir mätt. Samtidigt går det fort att göra", säger Alma.

Korv med bröd har ersatts av nudlar och wokad kyckling. I sommar har thaikiosker dykt upp här och där.

Plötsligt syns de överallt – på torg, längs landsvägar och i gamla korvmojar. Thaimat för avhämtning är den snabbmatstrend som växer fortast just nu.
– Det är en stark trend, konstaterar Christina Cheng, trendanalytiker på Cheng/ Alert med mat och dryck som specialitet. När man pratar mat så är reseupplevelser viktiga och vi i Sverige har ju ett starkt band till Thailand. Sedan är det många thailändare som invandrar hit. Det är två av de viktigaste faktorerna bakom trenden.

Alma Brånäs öppnade sin take away-restaurang med thaimat i Bromma för ungefär ett år sedan.
– Det är nyttigare än vanlig snabbmat och man blir mätt. Samtidigt går det fort att göra, säger Alma.

Trenden verkar än så tydligast i mellersta och allra sydligaste Sverige. Frågan är om den kommer att hinna sprida sig till övriga landet innan nästa snabbmatstrend sköljer över oss.
– En ny asiatisk trend syns både i New York och London – dumplings (små fyllda degknyten, reds anm). Även i Sverige har de börjat poppa upp. Det är ingen högoddsare att dumplings blir ”nästa sushi”, säger Christina Cheng

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset