För ett par år sedan tränade den i dag friska Fanny Roethlisberger, 22, på ett sätt som till slut blev ohälsosamt. Nu vill hon uppmana andra att tänka på hur man lägger upp bilder i sociala medier. ”Man måste få sammanhang i det”, säger hon.

Privat

I dag är Fanny frisk och hälsosam (bilden till höger). 

Snygga bilder på smala, vältränade kroppar duggar mer och mer tätt på sociala medier såsom Instagram. Samtidigt visar Folkhälsomyndighetens stora rapport om skolbarns hälsovanor att varannan 15-årig flicka upplever sig själv som tjock. Och ja, det finns ett samband. Det menar i alla fall Hanna Kihlander, påverks- och pressansvarig på Frisk och Fri, riksföreningen mot ätstörningar.

Bland annat menar hon att ätstörningar som ortorexi, även kallat träningsanorexi, ökat markant under de tio senaste åren. Delvis på grund av det ökade antalet bilder på ”perfekta” kroppar i sociala medier.

– Många vi kommer i kontakt med kan säga att de är påverkade av dessa typer av bilder. Men många kanske inte ens vet att det påverkat dem, eftersom detta är något som man sett hela tiden. Men det är klart att det påverkar, säger hon.

Även om bilderna inte är den enda orsaken till att personer blir sjuka kan det alltså vara en bidragande faktor.

– Många känner att man inte duger som man är. Folk lägger bilder på en extremt vältränad mage med texten ”det finns inga ursäkter”. Det är extremt provocerande.

Vad ska man tänka på innan man lägger ut snygga kroppsbilder på Instagram ?

– Man ska skita i att lägga upp sådant. Vi har alla ett ansvar för varandra. Man lägger oftast upp sådant för att få bekräftelse. Men så sitter det folk som påverkas starkt av det här. Självklart ska man kunna lägga upp bilder från sitt liv, men man bör i alla fall ägna en extra tanke innan man lägger upp den.

Fanny Roethlisberger, 22, driver en träningsblogg och har en sund inställning till mat och träning. Men så har det inte alltid varit. Redan när hon var 14 år låg hon inlagd för anorexi och när hon var mellan 19 och 20 tränade och åt hon på ett sätt som hon i dag förstår inte var hälsosamt.

– Jag blev först överviktigt och mådde väldigt dåligt. Sedan gick jag ned väldigt snabbt. Och det var då jag hade svårt att hitta en balans. Det är svårt att hänga med i spegeln. Jag var aldrig officiellt diagnostiserad med ortorexi men det var så jag levde.

Hon är i dag övertygad om att bilder på smala och vältränade kroppar i sociala medier påverkade henne negativt.

– När jag var sjuk i anorexi (som 14-åring reds.anm) satt jag och letade efter magra bilder. För det var mitt ideal. Men där har jag ett ansvar själv också. Det är det som är det tråkiga med sociala medier: Att man så enkelt kan välja vad man vill följa och ta del av. Så absolut, visst påverkas man. 

Ändå menar hon att det exempelvis är okej att lägga upp bilder på att man gått ned i vikt. Det viktiga är poängen med det.

– Jag själv lägger upp träningsbilder. Men oavsett vad man skriver eller gör så måste man få ett sammanhang i det. Det finns folk som gynnas av en viss kosthållning. Men det är jättemycket jobb bakom de som gör det rätt och det ser man ju inte på bilderna. 

UPPDATERING: I en tidigare version kunde det tolkas som att Fanny fortfarande led av ätstörningar. Så är inte fallet. I dag är Fanny frisk och motiverar genom sin blogg andra till en hälsosam livsstil. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset